UA / RU
Підтримати ZN.ua

США можуть конфіскувати на користь України гроші Павла Лазаренка

Йдеться про 200 млн доларів.

Мінюст США через процедуру цивільної конфіскації у тривалому судовому процесі намагається конфіскувати на користь України понад $200 млн у колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка, заявила керівниця міжнародного підрозділу відділу з питань відмивання грошей і повернення активів Міністерства юстиції США Мері Батлер в інтерв’ю вірменській службі Voice of America.

Батлер зазначила, щоЛазаренка було засуджено у суді Північного округу Каліфорнії в Сан Франциско, де він відбув покарання близько шести років у в’язниці. Разом із тим, обсяг звинувачень у справі, за якою Лазаренка було визнано винним, був значно вужчим за обвинувачення, які знаходяться в юрисдикції Міністерства юстиції США.

"Справа досі не завершена. Але я рада повідомити, що ми досягли ще одного рішення, яке наближає нас до можливості отримати остаточне рішення щодо конфіскації. Тоді Лазаренко може оскаржувати, скільки йому завгодно. Але ми й нині рухаємось вперед. Може йтися про понад 200 мільйонів доларів”, — наголосила посадовиця.

Міністерство юстиції прагне до конфіскації понад 200 мільйонів доларів Лазаренка, арештованих у різних країнах. Судові процеси стосовно цих коштів тривають вже близько 20 років. 

Павло Лазаренко був прем'єр-міністром України в 1996-1997 роках. Після конфлікту з президентом Леонідом Кучмою і з початком кримінального переслідування заявив про перехід в опозицію і незабаром втік за кордон. У 1999 році його затримали у США при спробі перетнути кордон за підробленим панамським паспортом. Лазаренко звинуватили у відмиванні грошей, отриманих незаконним шляхом. У 2006 року американський суд засудив його до дев'яти років тюремного ув'язнення та 10 мільйонів доларів штрафу. Через шість років Лазаренко вийшов на свободу.