UA / RU
Підтримати ZN.ua

США готують пристрої для глушіння супутників Росії та Китаю — Bloomberg

Мета — розгорнути 24 нових термінали до кінця цього року.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

США збираються розгорнути нову наземну систему глушіння, призначену для того, щоб перешкоджати китайським і російським супутникам у передачі інформації про американські війська у разі конфлікту, заявили в Космічних силах Штатів. Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Росія може спричинити "кубинську ракетну кризу в космосі" — комітет розвідки Палати представників США

У Пентагоні вперше протестували систему на початку цього року в двох різних місцях, а контроль над нею здійснювався з третьої локації. Пристрої не призначені для захисту американських супутників від китайського або російського глушіння, а для відповідальної протидії супутниковому зв'язку супротивника.

У тих рідкісних випадках, коли Пентагон обговорює такі космічні можливості, він намагається виокремити свою нову технологію глушіння супутників як суто оборонну і вузькоспрямовану. Це на відміну від протисупутникової ядерної зброї, яку, за словами США, розробляє Росія і яка може створювати електромагнітні імпульси, що виводять з ладу супутники й порушують роботу цілих мереж зв'язку.

Перші 11 з 24 дистанційних модульних терміналів США планують розгорнути за кілька місяців, всі вони можуть бути встановлені до 31 грудня у відповідних місцях, інформація про які не розкривається.

Термінали є невеликими, транспортабельними і недорогими засобами створення перешкод для супутникового зв'язку, які можуть бути використані для захисту американських військ.

Нові термінали доповнюють вже розгорнуті більші системи Counter Communications System і Meadowlands, надаючи можливість мати розгалужену, дистанційно керовану і відносно мобільну мережу.

За словами глави Космічного командування США Стівена Вайтінга, Китай має багато супутників на орбіті, призначених для пошуку, фіксації, відстеження, наведення на ціль, зокрема, й потенційного ураження сил США та союзників в Індо-Тихоокеанському регіоні.

“Тому ми повинні це розуміти й знати, що це означає для наших збройних сил”, - сказав Вайтінг, додавши, що США та їхні союзники повинні бути здатні блокувати космічні атаки на свої сили в такий спосіб, аби уникати поширення уламків у космосі. 

“Ми навмисно розробили невелику модульну систему з використанням комерційних готових компонентів”, - заявили у Космічних силах.

США наголошують, що їхня зброя є “відповідальною”, тобто такою, що не знищує супутники, а лише тимчасово виводить їх з ладу. 

Тим не менш, на думку директора з питань космічної безпеки і стабільності в Secure World Foundation Вікторії Самсон, це не “оборонна зброя”, а швидше обладнання призначене для удару проти потенціалу конкурентів.

“Ви можете стверджувати, що вона буде використовуватися лише в оборонних цілях, але я б сказала, що це наступальний контркосмічний потенціал”, - заявила Самсон. 

Читайте також: Китайська космічна ракета розбилась під час тестів

Після розпаду Радянського Союзу США стали провідною державою в аспекті космічного потенціалу. Водночас Пекін і Москва дедалі більше зацікавлені в тому, щоб знайти способи позбавити Штати можливості використовувати такі технології. Американська розвідка припускає, що РФ намагається розробити протисупутникову ядерну зброю космічного базування — це посилює побоювання з приводу нової межі конфлікту між країнами, збільшуючи ризик виникнення космічної війни.