UA / RU
Підтримати ZN.ua

США готують кримінальні звинувачення через іранську хакерську атаку на виборчу кампанію Трампа

Рішення Міністерства юстиції базується на розслідуванні ФБР щодо спроб іноземного втручання у вибори.

Міністерство юстиції США готує кримінальні звинувачення у зв'язку з іранською хакерською атакою на виборчу кампанію кандидата в президенти від республіканців Дональда Трампа. Про це повідомляє The Guardian.

Читайте також: Трамп відреагував на заяву Мін'юста про втручання у вибори: “Що вам далася та нещасна Росія!”

Наразі невідомо, коли можуть бути оголошені звинувачення і проти кого саме вони будуть спрямовані, але таке рішення є наслідком розслідування ФБР щодо кібератаки, яку слідчі з різних відомств швидко пов'язали зі спробами Ірану вплинути на американську політику.

Перспектива кримінальних звинувачень з'явилася після того, як Міністерство юстиції США забило на сполох щодо агресивних зусиль країн, включаючи Росію й Іран, які намагаються втрутитися у президентські вибори в Штатах, у тому числі за допомогою хакерських атак і таємних кампаній у соціальних мережах, покликаних формувати громадську думку.

“Іран докладає більше зусиль, щоб вплинути на вибори цього року, ніж під час попередніх виборчих циклів, і ця активність стає все більш агресивною з наближенням виборів”, - заявив помічник генерального прокурора Метью Олсен.

“Іран вважає, що вибори цього року матимуть особливий вплив на його інтереси національної безпеки, що посилює схильність Тегерана до спроб вплинути на їхній результат”, - додав він.

Чиновники Міністерства юстиції США наразі активно працюють над тим, щоб публічно викривати й протидіяти спробам втручання у вибори. Така реакція контрастує з 2016 роком, коли офіційні особи в адміністрації Барака Обами були значно обережнішими щодо російського втручання, яке мало на меті посилити кампанію Трампа.

Читайте також: МЗС Ірану викликало очільників дипмісій чотирьох європейських країн та висловило протест

Команда Трампа 10 серпня повідомила про кібератаку, заявивши, що іранські суб'єкти викрали чутливі внутрішні документи.  У липні американські чиновники з офісу директора Національної розвідки США, ФБР і Міністерства внутрішньої безпеки попереджали, що Іран розпочав кампанію впливу, покликану підірвати кандидатуру республіканця. 

Колишній президент США Дональд Трамп мав напружені відносини з Тегераном під час перебування на посаді. За часів Трампа Штати ліквідували іранського військового командира Касема Сулеймані в 2020 році та вийшли з багатосторонньої іранської ядерної угоди, запровадивши санкції проти Тегерана.