UA / RU
Підтримати ZN.ua

США дозволили Україні бити по будь-яких російських цілях, що атакують через кордон — Politico

Це стосується не лише Харківської області.

США повідомили Україні, що вона може використати американську зброю, щоб вразити будь-які російські сили, які атакують з-за кордону — не лише ті, що знаходяться поблизу Харкова, пише Politico із посиланням на офіційних осіб США.

Незначна зміна в обміні повідомленнями — яка, як наполягають офіційні особи, не є зміною в політиці — сталася всього за кілька тижнів після того, як США потайки дали Києву зелене світло для удару вглиб Росії у відповідь на атаку Москви на Харків. Тоді офіційні особи США наголошували, що цей дозвіл обмежується лише територією Харківської області.

Відтоді українські війська використали американську зброю, щоб принаймні один раз завдати удару по Росії, знищивши цілі в місті Бєлгород, і зуміли стримати російський наступ. Але українські та інші європейські чиновники тиснули на США, щоб вони ще більше послабили свої обмеження, дозволяючи Україні завдавати ударів будь-де всередині Росії.

Радник з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив PBS у вівторок, що угода з Україною про використання американської зброї проти Росії поширюється на території «всюди, де російські сили перетинають кордон з російського боку на український, щоб спробувати захопити додаткову українську територію».

Останніми днями Росія заявляла, що незабаром може почати наступ на Суми – місто, яке також знаходиться поблизу російського кордону. За словами Саллівана, якщо це станеться, дозвільна політика буде застосована і там.

«Це не про географію. Це про здоровий глузд. Якщо Росія атакує або збирається атакувати зі своєї території Україну, має сенс дозволити Україні завдати ударів по силам, які завдають удару з-за кордону», — сказав Салліван

Читайте також: Україна наблизилася до перетину найбільшої червоної лінії Путіна — Newsweek

Двоє американських чиновників, які говорили на умовах анонімності,  стверджують, що дозвіл Україні вражати територію Росії у відповідь на зустрічний вогонь з будь-якого боку кордону не є зміною політики з моменту прийняття рішення в Харкові. Спочатку цей крок характеризувався лише в контексті триваючого наступу на Харківську область, але, за словами джерела, це не виключало можливості відбиття інших транскордонних атак.

Нагадаємо, державний секретар Ентоні Блінкен під час свого візиту у Київ заявив, що США не є прихильниками використання наданої ними зброї по території Росії. Та Україна, продовжив він, сама має вирішувати, як її застосовувати.