UA / RU
Підтримати ZN.ua

США бачать посилений ризик російських диверсій проти міжнародних підводних комунікацій — CNN

Підводні кабелі формують критично важливу основу інтернет- і телекомунікаційного трафіку в усьому світі.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

США зафіксували посилення російської військової активності навколо ключових підводних кабелів і вважають, що тепер РФ може з більшою ймовірністю здійснювати потенційні диверсійні операції, спрямовані на виведення з ладу критично важливої частини світової комунікаційної інфраструктури. Про це CNN розповіли два американських чиновники.

Читайте також: У казармах німецької армії могли отруїти питну воду. Влада підозрює диверсію — Spiegel

За словами одного з них, Росія приділяє все більше уваги створенню спеціального військового підрозділу, який розгортає потужний флот кораблів, підводних човнів і морських дронів. Цей підрозділ, Головне управління глибоководних досліджень Міноборони РФ, відомий під російською абревіатурою ГУГИ (Главное управление глубоководных исследований).

“Ми стурбовані посиленням російської військово-морської активності в усьому світі й тим, що розрахунок Росії на завдання шкоди підводній критично важливій інфраструктурі США і союзників може змінюватися”, - заявив американський чиновник, додавши, що РФ продовжує розвивати військово-морський потенціал для підводних диверсій, головним чином через ГУГИ.

США і їхні союзники пильно стежать за діяльністю російського флоту над ключовими підводними кабелями по всьому світу. Командири на борту патрульного корабля НАТО в квітні 2023 року розповіли CNN, що стали свідками посилення такої активності над підводними кабелями в Балтійському морі за останні роки.

Моря навколо Північної Європи є зосередженням такої російської активності. Минулого року спільне розслідування ЗМІ Швеції, Данії, Норвегії та Фінляндії виявило, що РФ має флот імовірних шпигунських кораблів, які діють у північноєвропейських водах з метою потенційної диверсії як проти підводних кабелів, так і проти вітрових електростанцій.

Тайванські й американські військові спостерігали подібну активність китайських ВМС у водах навколо Тайваню.

Вторгнення в Україну не вплинуло на загрозливу діяльність Росії — влада РФ надає велике значення ГУГИ, продовжуючи фінансувати цей підрозділ навіть під час війни.

Американський чиновник заявив CNN, що США розглядатимуть будь-яку подібну диверсію проти підводної інфраструктури як значну ескалацію російської агресії за межами України.

“Будь-яка діяльність, що завдає шкоди інфраструктурі морського дна, включаючи підводні кабелі, особливо в періоди підвищеної напруженості, ризикує викликати непорозуміння й неправильне сприйняття, що може призвести до ненавмисної ескалації. США були б особливо стурбовані пошкодженням критично важливої підводної інфраструктури: нашої або наших союзників”, - заявив американський чиновник в інтерв'ю CNN.

Читайте також: Росія планувала диверсії на авіабазі НАТО

США регулярно відстежують кораблі РФ, які маневрують поблизу важливих об'єктів морської інфраструктури й підводних кабелів, часто далеко від російських берегів.

Підводні кабелі формують критично важливу основу інтернет- і телекомунікаційного трафіку в усьому світі. Більшість комунікаційного та інтернет-трафіку проходить через величезну мережу високошвидкісних оптоволоконних кабелів, прокладених по дну океану. 

Скоординована атака може суттєво порушити приватний, урядовий і військовий зв'язок, а також галузі, які залежать від такого зв'язку, в тому числі фінансові ринки й постачальників енергії. Підводні кабелі також транспортують величезні обсяги електроенергії між кількома європейськими країнами.