UA / RU
Підтримати ZN.ua

США активізували перевірку швейцарських банків, щодо порушення санкцій росіянами

Перевіряють співпрацю з росіянами включно з дотриманням санкцій 2014 року 

Міністерство юстиції США активізувало розслідування щодо швейцарських банків Credit Suisse Group та UBS Group AG у зв'язку з підозрою в порушенні нормативів, що дозволило російським клієнтам уникнути санкцій, повідомляють люди, знайомі з ситуацією, зазначає Bloomberg.

Те, що почалося з серії повісток, надісланих низці банків на початку цього року, переросло в повномасштабне розслідування, зосереджене на Credit Suisse, сказали люди, які побажали залишитися анонімними, щоб розповісти про поточне розслідування. За словами співрозмовників, Мін'юст США проінформував американських юристів UBS про ймовірні порушення санкцій з боку Credit Suisse після того, як UBS придбав свого меншого конкурента в червні. За словами одного з них, Мін'юст також вивчає можливі порушення нормативів у UBS.

Читайте також: Славнозвісна банківська таємниця Швейцарії: Credit Suisse до 2020 року обслуговував рахунки нацистських чиновників

Розслідування все ще перебуває на ранній стадії і може не призвести до звинувачень або врегулювання, кажуть представники компаній. Тим не менш, це відбувається в делікатний час для банку, який поглинає тисячі співробітників з Credit Suisse. Разом з бізнесом Credit Suisse, який збільшив свій бізнес з управління капіталом майже на третину до понад 4 трильйонів доларів, UBS також успадкував юридичні проблеми Credit Suisse, що стали основною причиною його краху в березні.

Мін'юст запросив інформацію про те, як банки працювали з рахунками клієнтів, що потрапили під санкції, протягом останніх кількох років, але поки що не вимагав інтерв'ю з керівниками або співробітниками, сказав один із співрозмовників. За словами іншого співрозмовника, розслідування охоплює як обмеження, введені після вторгнення Росії в Україну в 2022 році, так і попередні раунди, запроваджені після анексії Криму в 2014 році. За останнє десятиліття США внесли до чорного списку понад тисячу заможних росіян. 

Читайте також: Поліція Німеччини провела обшук в банку UBS: розслідують відмивання грошей російським мільярдером

До повномасштабного вторгнення в Україну Credit Suisse був добре відомий тим, що обслуговував заможних росіян, управляючи понад 60 мільярдами доларів їхніх активів на піку своєї діяльності. На момент вторгнення в лютому 2022 року ця цифра впала до 33 мільярдів доларів, що все одно на 50% більше, ніж у UBS, незважаючи на те, що останній має більший бізнес з управління капіталом. UBS зберіг провідного банкіра Credit Suisse у російському бізнесі – Бабака Дастмальчі – навіть незважаючи на те, що під час поглинання він звільнив інших топ-менеджерів.

За оцінками Payen з Kepler Chevreux, якщо припустити, що «UBS зберіг усі російські активи під час злиття, то загальні об'єднані російські активи можуть становити близько 39 мільярдів доларів США».

Читайте також: Поліція Німеччини провела обшук в банку UBS: розслідують відмивання грошей російським мільярдером

Нагадаємо, Європейський Союз готується до запровадження 12-го пакету санкцій. Очікується, що він включатиме можливості використання заморожених російських активів на користь України.