UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спікер Джонсон пояснив відмову від зустрічі із Зеленським

Перед цим він закликав звільнити посолку України у США Оксану Маркарову.

Спікер Палати представників США Майк Джонсон, який є представником Республіканської партії, заявив, що не планує зустрічатися з президентом України Володимиром Зеленським цього четверга. У відповідь на запитання журналістів, чи пов'язано це з поїздкою Зеленського до Пенсильванії, Джонсон пояснив, що через зайнятість не зміг запланувати зустріч.

Про це повідомила кореспондентка "Голосу Америки" Катерина Лісунова на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Зустріч Зеленського з Байденом: подарунок на прощання – погляд The Times

"Я навіть не думаю, що буду в місті завтра", – зазначив спікер. Він додав, що якби зустріч все ж відбулася, то обговорив би з президентом України ситуацію, пов'язану з послом України у США Оксаною Маркаровою. Джонсон висловив занепокоєння, назвавши нещодавні події "жахливими", і зазначив, що вони напружують відносини між двома країнами у важкий для України час.

Напередодні Майк Джонсон публічно закликав Зеленського негайно звільнити Оксану Маркарову, звинувативши її у втручанні в американські вибори. Причиною для цього стало те, що під час організованої Маркаровою поїздки Зеленського до Пенсильванії українського президента супроводжували лише представники Демократичної партії, без участі республіканців. Джонсон вважає, що цей захід виглядав як агітація на підтримку віцепрезидентки США Камали Гарріс.

Читайте також: Зеленський у Вашингтоні домовлятиметься про гарантії безпеки, аби убезпечитись від перемоги Трампа – Times

За інформацією "Голосу Америки", Зеленський планує зустрічі з лідером демократів у Палаті представників Гакімом Джеффрісом, а також із лідером демократів у Сенаті Чаком Шумером. Крім того, президент України зустрінеться з лідером меншості в Сенаті Мітчем МакКоннеллом і членом Палати представників Грегорі Міксом, старшим членом Комітету із закордонних справ. Також запланована зустріч із членами Комітету Палати представників із питань збройних сил.

Раніше представники оточення колишнього президента Дональда Трампа заявляли, що не впевнені в його зустрічі із Зеленським, хоча республіканець допускав таку можливість минулого тижня.

Читайте також: Адміністрація Байдена не вражена планом перемоги від Зеленського – WSJ

Сьогодні ж Володимир Зеленський має провести окремі зустрічі з президентом США Джо Байденом та віцепрезиденткою Камалою Гарріс у Білому домі, де він представить свій план перемоги у війні проти Росії.