UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Ситуація жахлива» – у Білому домі закликали Конгрес збільшити допомогу Україні

До нового шатдауну уряду США менше двох тижнів й у Білому домі не демонструють оптимізму

Директор управління та бюджету Білого дому Шаланда Янг заявила 5 січня, що вона не налаштована оптимістично щодо досягнення угоди, яка дозволить уникнути часткового закриття (шатдауну) уряду США вже у січні. Це один з важелів тиску республіканців на Адміністрацію президента Джо Байдена на переговорах щодо змін у міграційному законодавстві та пов’язаного з ними виділення пакету військової допомоги Україні на 61 млрд доларів. 

«Я б не сказала, що я песимістка, але і не оптимістка… Риторика цього тижня викликає у мене занепокоєння, що [шатдаун] – це шлях, яким прямують республіканці в Палаті представників», – сказала Янг на сніданку з журналістами, організованому Christian Science Monitor, повідомляє Reuters.

Читайте також: Республіканцям та демократам є сенс піти на компроміс щодо допомоги Україні та проблеми мігрантів – експертка

Янг закликала республіканців у Палаті представників досягти угоди щодо безпеки кордонів та реформування міграційної політики. Вона закликала Конгрес схвалити збільшення фінансування для України. 

«Ми повинні укласти угоду, а не починати з нуля нові переговори. Ситуація жахлива», – сказала Янг, підкресливши, що йдеться не лише про пряме фінансування України з боку США, «але й про те, який сигнал це посилає всьому світу».

Наступного тижня Конгрес буде вирішувати питання щодо крайніх термінів (19 січня і 2 лютого) для врегулювання державних витрат до вересня – на тлі вимог республіканців скоротити витрати на 2024 фінансовий рік нижче лімітів, узгоджених у червні 2023 року.

Читайте також: Білий дім заявив, що немає грошей для нового пакету допомоги Україні

Американці дуже бояться напливу мігрантів, і це дає змогу республіканцям у Конгресі шантажувати демократів і блокувати допомогу Україні. Чи варто в цій ситуації очікувати швидкого компромісу між республіканцями й демократами пояснює Анна Бродські-Кроткіна в статті «Чи розблокують США допомогу Україні цього місяця?» на ZN.UA.