UA / RU
Підтримати ZN.ua

Штат Мен заборонив Трампу брати участь у праймеріз

Це вже другий штат США, який виключає колишнього президента з перегонів.

Державна секретарка штату Мен від Демократичної партії у четвер усунула колишнього президента Дональда Трампа з праймеріз штату, повідомляє Associated Press.

Причиною рішення стала чотирнадцята поправка до Конституції США—у ній йдеться про те, що ніхто не може займати цивільну чи військову посаду в уряді Сполучених Штатів або в будь-якому штаті, коли він, раніше будучи на посаді, взяв участь у заколоті проти Конституції. Таким чином, держсекретарка Мену стала першим офіційним представником виборчої комісії, яка в односторонньому порядку вжила рішення, яке потенційно матиме наслідки для Колегії виборників.

Хоча Мен має лише чотири голоси виборців, це один із двох штатів, які їх ділять. У 2020 році Трамп переміг на виборах у штаті Мен, тому виключення його з бюлетеня там, якщо він стане кандидатом на загальних виборах від Республіканської партії, може мати вирішальні наслідки у голосуванні.

Рішення держсекретарки Шенни Беллоуз було прийнято після грудневого рішення Верховного суду Колорадо, яке виключило Трампа з голосування відповідно до того ж положення поправки. Колорадо є демократично орієнтованим штатом, який не буде конкурентоспроможним для республіканців у листопаді.

Беллоуз зазначила, що Трамп більше не може балотуватися на свою попередню посаду, оскільки його роль у нападі на Капітолій США 6 січня 2021 року порушила розділ 3, який забороняє обіймати посади тим, хто «бере участь у повстанні». Беллоуз ухвалила таке рішення після того, як деякі жителі штату, включаючи двопартійну групу колишніх законодавців, оскаржили позицію Трампа на виборах.

«Я не підійшла до такого рішення легковажно», — написала Беллоуз. «Демократія – це священно… Я пам’ятаю, що жоден держсекретар ніколи не позбавляв кандидата в президенти місця у бюлетні на основі третього розділу Чотирнадцятої поправки. Однак я також пам’ятаю, що жоден кандидат у президенти ніколи раніше не брав участі в повстанні».

Читайте також: WP: Диктатура Трампа стає все більш неминучою, годі вдавати, що це не так

Повідомляється, що команда юристів Трампа раніше закликала Беллоуз відмовитися від такого рішення.

Нагадаємо, республіканці вже вимагають оскарження аналогічного рішення у штаті Колорадо.