UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що чекає на Україну у випадку шести «страшних сценаріїв» Трампагеддону – ECFR

Аналітики Європейської ради з міжнародних відносин змальовують сценарій, який красномовно називається «Мінськ 3.0» 

У аналітичному центрі «Європейська рада з міжнародних відносин» (ECFR) вважають, що одним зі сценаріїв для України після повернення у крісло президента США Дональда Трампа буде отримання домовленостей під умовною назвою «Мінськ 3.0», що відсилає до попередніх домовленостей з Росією, які остання порушувала для того, щоб захопити військовим шляхом ще більше української території. 

У ECFR наголошують, що це один з шести «страшних сценаріїв» політики на другий термін Трампа, які не є неминучими, але є ймовірними протягом його перших двох років при владі. Ці сценарії «становлять серйозний виклик для Європи, яка залишається сильно залежною від США», наголошують в аналітичному центрі

«Дональд Трамп, здається, ненавидить Україну майже так само сильно, як захоплюється Владіміром Путіним. Він звинувачує країну в своєму першому імпічменті, поразці на виборах у 2020 році і в тому, що вона «покриває» ймовірні нечесні оборудки [Джо] Байдена в Україні. Стримуючі інстинкти Трампа особливо сильні щодо війни в Україні: він хоче вийти з неї. Він пообіцяв «закінчити війну за 24 години», стверджуючи, що може змусити обидві сторони домовитися. Ніхто не знає, що така угода передбачатиме, хоча минуле дає деякі підказки, зокрема, контакти Трампа з Північною Кореєю під час його першого президентського терміну. Президент, ймовірно, очікує, що європейці пристануть на його «історичну мирну угоду» або почнуть вирішувати проблему війни самостійно», – вважають у ECFR.

Читайте також: Трамп може розірвати безпекову угоду з Україною у разі перемоги на виборах — WP

Що відбудеться після повернення Трампу: «страшний сценарій» за ECFR

Оголошення про наміри

Читайте також: Донори Трампа: що їх пов’язує з Росією

Переговори про переговори

Читайте також: Трамп погрожує перевершити божевільного Путіна — The Hill

Нова допомога Україні під питанням

Читайте також: Трамп заявив, що бомбив би Москву, якби РФ напала на Україну за його президентства ‒ WP

Реакція в Україні та Росії 

Читайте також: WSJ: Трамп навряд чи відмовиться від України та може піти на ескалацію війни

Тиск на Україну

Тиск на Європу

На цьому «страшний сценарій» ECFR, який охоплює перший рік Трампа на посаді (у разі його обрання президентом США), завершується. Аналітики зазначають, що «європейці повинні визнати, що дії США можуть призвести до подальшого розколу ЄС», а тому «політики повинні докласти певних зусиль для досягнення більшої спроможності і самодостатності в довгостроковій перспективі, одночасно зменшуючи свою поточну залежність від США». 

Читайте також: WSJ: Ігноруйте пресу. Вони не знають, що Трамп зробить з Україною, бо забули, як працює політика

Нагадаємо, теоретичне повернення Трампа до влади зуміло привернути увагу, змусивши Європу замислитися над тим, як вона може захистити себе самостійно. Про те, що очікувати Україні від виборів у США пише Надзвичайний та Повноважний Посол Олег Шамшур у статті «Чого очікувати Україні й світу в разі нового «пришестя» Дональда Трампа?» на ZN.UA.