UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шатдауну не буде: Сенат США в останню мить схвалив заходи тимчасового фінансування

Закриття федерального уряду вдалося уникнути завдяки двопартійній підтримці законопроєкту.

Сенат проголосував за тимчасове фінансування, яке раніше в суботу ухвалила Палата представників, повідомляє CNN.

За лічені години до можливого припинення роботи уряду республіканці та демократи в Сенаті затвердили законопроєкт спрямований на його тимчасове фінансування. За проголосували 88 законодавців, проти - дев'ять.

У Палаті представників проти нього виступили один демократ і 91 республіканець

Проміжний законопроект не включає нову допомогу Україні через заперечення деяких консерваторів. Адміністрація Байдена вже попередила, що це матиме серйозні наслідки для війни.

Припинення роботи уряду могло коштувати американській економіці мільярди доларів та значних руйнівних наслідків, оскільки більшість урядових операцій  були б зупинені.

Очікується, що президент невідкладно підпише проголосований Сенатом законопроєкт.

Водночас тепер спікер Палати представників Кевін МакКарті може втратити посаду: радикальні  консерватори погрожували йому усуненням, якщо він під час голосування покладатиметься на голоси демократів.

У коментарях перед голосуванням і лідер більшості в Сенаті Чак Шумер, і лідер меншості Мітч МакКоннелл пообіцяли подальшу допомогу Україні.

«Демократи та республіканці дійшли згоди, і уряд залишатиметься відкритим. Ми уникнемо шатдауну. Двопартійність, яка є фірмовою рисою Сенату, переважає, і американський народ може зітхнути з полегшенням. Лідер Макконнелл і я погодилися продовжувати боротьбу за збільшення економічної та безпекової допомоги для України. Ми підтримуємо зусилля України захистити свій суверенітет від агресії Путіна», – сказав Шумер.

Керівництво Демократичної партії Палати представників заявило, що очікує від спікера Палати представників Кевіна МакКарті винесення на голосування окремого законопроєкту про допомогу Україні.

«Ми очікуємо, що спікер МакКарті внесе в Палату законопроект, який підтримує Україну, відповідно до його зобов’язань забезпечити поразку Владіміра Путіна, Росії та авторитаризму. Ми маємо стояти з українським народом до перемоги», – йдеться у заяві.

Це може стати ключовим важелем впливу у випадку, якщо МакКарті знадобляться голоси його колег-демократів, щоб пережити процедуру відкликання, яку можуть організувати колеги-республіканці.