UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сенатор США розповів, що може стати найбільшою перешкодою для ухвалення законопроєкту про допомогу Україні 

У Сенаті вирішили окремо розглянути фінансування допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню після провалу голосування щодо безпеки кордону. 

Після того, як Сенат США не зміг проголосувати за двопартійну угоду про безпеку кордонів, переговори щодо якої тривали чотири місяці, сенатор-демократ Кріс Мерфі висловив сподівання, що достатня кількість республіканців підтримає допомогу Україні. Про це повідомляє Reuters.

Однак, найбільше Мерфі побоюється, що допомога Києву стане жертвою тієї ж “сили”, яка знищила двопартійну угоду щодо кордону — впливу колишнього президента США Дональда Трампа.

Читайте також: Байден покладає на Трампа відповідальність за провал угоди щодо кордону та допомоги Україні

"Як тільки він заговорив про імміграційний законопроєкт, все розвалилося... Якщо він направить свій вогнемет на законопроєкт про Україну, цікаво, як він виживе", - сказав Мерфі.

Ще в серпні Конгрес США відмовився задовольнити запит президента-демократа Джо Байдена на нову допомогу Україні. Республіканці заявили, що їм спочатку потрібне законодавство, яке б назавжди зупинило масове прибуття мігрантів на південно-західному кордоні з Мексикою.

Мерфі висловив сподівання, що "провал" із законопроєктом про безпеку кордону стане сигналом для республіканців, щоб вони принаймні проголосували за виділення Україні 60 мільярдів доларів допомоги.

Мерфі разом із сенатором-республіканцем Джеймсом Ленкфордом та незалежним сенатором Крістен Сінемою погодили двопартійний законопроєкт про безпеку кордонів. 

Минулого тижня Мерфі був упевнений, що достатня кількість республіканців приєднається до більшості демократів Сенату, щоб ухвалити законопроєкт про кордон.

Після блокування республіканцями схвалення законопроєкту Мерфі заявив, що “ніколи не бачив нічого подібного за всю свою законодавчу кар'єру”.

Читайте також: Євросоюз готується до можливого обрання Трампа у США і зважує ризики

Сенат США заблокував законопроєкт про безпеку кордонів та імміграцію, до якого прив'язані 60 мільярдів доларів допомоги Україні. Президент США Джо Байдена різко розкритикував республіканців у Конгресі через провал голосування, звинувативши в цьому, зокрема, Трампа, який закликав представників своєї партії відхилити двопартійну угоду.

Американські законодавці ведуть переговори про розгляд законопроєкту без положення про імміграцію, який включатиме допомогу Україні та інші пріоритети національної безпеки США, однак такий підхід може зіштовхнутися з опозицією в Палаті представників, контрольованій республіканцями.