UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сенат США схвалив законопроект про запобігання шатдауну

Тепер його має розглянути Палата представників.

Сенат США схвалив проміжний законопроект про фінансування федерального уряду до початку березня та запобігання частковому припиненню його роботи, пише Reuters.

Законопроєкт, який був ухвалений 77 голосами проти 18 напередодні кінцевого терміну, відправлено до Палати представників для остаточного ухвалення. Всі республіканці проголосували проти.

«У нас є хороші новини для Америки. У п’ятницю шатдауну не буде», — заявив лідер більшості в Сенаті, демократ Чак Шумер, виступаючи в Сенаті безпосередньо перед голосуванням.

Обидві палати прискорили голосування через прогнозований у п'ятницю зимовий шторм, який міг завадити від'їзду законодавців на вихідні.

Сенат, у якому більшість мають демократи, і Палата представників, контрольована республіканцями, значно відстають у виконанні свого основного обов’язку щодо фінансування уряду на фінансовий рік, який розпочався 1 жовтня.

Шумер і його колега від республіканців у Палаті представників Майк Джонсон на початку цього місяця домовилися про дискреційний рівень витрат у розмірі 1,59 трильйона доларів на рік, який закінчується 30 вересня. Однак обидві сторони тепер розходяться в цьому: демократи кажуть, що фактично узгоджена сума становить 1,66 трильйона доларів. Це доводить, наскільки серйозним є розкол у Конгресі.

Жорстка боротьба між республіканцями в Палаті представників, які прагнуть значного скорочення витрат, і демократами відбувається на тлі державного боргу в 34,4 трильйона доларів, який швидко зростає.

Це вже третій законопроект про тимчасове фінансування, відомий як «постійна резолюція» або «CR». Він лише  продовжить рівні витрат минулого фінансового року до двох крайніх термінів — 1 і 8 березня — для завершення узгодження заходів щодо видатків для різних державних установ.

Читайте також: Трамп виступив проти компромісної угоди щодо кордону

У Палаті представників республіканець Джонсон може зіткнутися зі спротивом радикального крила своєї партії, які виступають проти таких законопроектів про тимчасове фінансування без серйозних скорочень витрат.

Минулої осені ухвалення компромісного законопроєкту стало причиною усунення з посади попередника Джонсона Кевіна МаКарті.