UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сага закінчилася: Байден підписав законопроєкт про фінансування уряду на суму 1,2 трильйона доларів

Це дозволило уникнути «шатдауну».

Президент США Джо Байден підписав прийнятий Конгресом пакет видатків на суму 1,2 трильйона доларів, який забезпечить фінансування уряду до 1 жовтня.

Майже у середині фінансового року підпис президента завершує багатомісячну сагу Конгресу, який намагався ухвалити постійну бюджетну постанову, а натомість приймав тимчасові міри, що ледь не призвело до закриття уряду, пише CNBC.

Читайте також: США виділили військову допомогу країнам Балтії

«Двопартійний законопроект про фінансування дозволяє уряду працювати, інвестувати в американський народ і зміцнювати нашу економіку та національну безпеку. Цей документ є компромісним, отже жодна зі сторін не отримала всього, чого хотіла», - сказав Байден.

Договір про бюджет був укладений якраз перед тим, як опівночі в п'ятницю закінчився дедлайн для одержання прийняття рішення. Це було типово в цьому фінансовому році, коли одинадцятигодинні суперечки зривали майже завершені угоди.

Цей трильйонний пакет із шести законопроектів спрямований на відомства, які займаються обороною, фінансовими послугами, внутрішньою безпекою, охороною здоров'я та соціальними послугами тощо. Раніше в березні Конгрес схвалив 459 мільярдів доларів на перші шість законопроектів про бюджетні видатки, які стосувалися менш політизованих відомств і про які легше було домовитися.

Читайте також: Республіканська більшість у Палаті представників США скоротиться, один із конгресменів піде у відставку — The Guardian

Нагадаємо, через кілька хвилин після того, як Палата представників з великими труднощами ухвалила законопроект, ультраправа республіканка від штату Джорджія Марджорі Тейлор Грін подала клопотання про відставку спікера Майка Джонсона.

У жовтні, після того, як колишній спікер Кевін Маккарті уклав угоду з демократами, щоб запобігти закриттю уряду, Палата представників проголосувала за його відставку, що зробило його першим спікером в історії, якого усунули з цієї посади. Джонсон намагається заспокоїти жорстко налаштоване республіканське крило, яке називає себе «Кокусом свободи», щоб уникнути подібної долі.