UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський суд продовжив американському журналісту термін тримання під вартою

Засідання відбувалось цілком таємно.

Російський суд продовжив термін тримання під вартою репортера Wall Street Journal Евана Гершковича на три місяці, повідомили російські державні інформаційні агенції.

«Суд задовольнив клопотання слідчого про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 30 серпня», — йдеться в повідомленні суду.

Жодного анонсу судового засідання заздалегідь не оголошувалося, вся справа є засекреченою.

Російська влада не уточнює, чи має вона докази, і  якщо так — то які —на підтримку звинувачень у шпигунстві Гершковича.

Процес був зачиненим для ЗМІ, тож жодних подробиць про те, чи Гершкович, або представники посольства США були присутні на слуханні у вівторок, і про що йшлося під час засідання, немає.

Російське державне інформаційне агентство ТАСС повідомило, що засідання було закритим, оскільки журналіста звинуватили у зберіганні «секретних матеріалів».

Посольство США у Москві заявило, що «глибоко стурбоване» рішенням російського суду.

«Ми глибоко стурбовані сьогоднішнім рішенням російського суду про продовження досудового ув’язнення репортера Wall Street Journal Евана Гершковича ще на три місяці. Це сталося після відмови минулого тижня у запиті посольства на консульський візит до Евана Гершковича. Це стало другим випадком у цій справі, коли російська влада безпідставно відмовила у доступі консульства», – йдеться в заяві посольства.   

Гершковича заарештували в березні в Єкатеринбурзі за звинуваченнями у шпигунстві. Видання та Державний департамент США ці звинувачення рішуче відкинули.

У квітні Держдепартамент визнав Гершковича неправомірно затриманим Росією. Державний секретар Ентоні Блінкен провів розмову із міністром закордонних справ Росії Сєргєєм Лавровим, закликаючи до звільнення Гершковича.

Речник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив, що Сполучені Штати будуть і надалі збільшувати тиск на Росію заради звільнення своїх громадян.