UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія порушує заборону на використання хімічної зброї під час війни в Україні — Державний департамент США

Нові санкції стосуються, зокрема і компаній, які беруть участь у програмах РФ з хімічної та біологічної зброї.

Сполучені Штати в середу звинуватили Росію в порушенні міжнародної заборони на застосування хімічної зброї шляхом застосування задушливого агента хлорпікрину проти українських військ і використання агентів боротьби з масовими заворушеннями «як метода ведення війни» в Україні, пише Reuters.

«Використання таких хімікатів не є поодиноким інцидентом і, ймовірно, викликане бажанням російських військ витіснити українські сили з укріплених позицій і досягти тактичних переваг на полі бою», — йдеться в заяві Держдепу.

Хлорпікрин внесений до списку заборонених задушливих речовин Організацією із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), яка базується в Гаазі і була створена для виконання та контролю за дотриманням Конвенції про хімічну зброю (КХЗ) 1993 року.

Німецькі війська застосували газ проти військ союзників під час Першої світової війни в одному з перших застосувань хімічної зброї.

Раніше цього місяця агентство Reuters повідомило , що українські військові заявили про активізацію використання Росією хімічної зброї.

Окрім хлорпікрину, російські війська використовували гранати, заряджені газами CS та CN.

У той час як цивільні особи зазвичай можуть уникнути газів, які зазвичай використовують для боротьби з масовими заворушеннями під час протестів, солдати, які застрягли в окопах без протигазів, повинні або тікати під вогнем ворога, або ризикують задихнутися.

Державний департамент заявив, що передає Конгресу свій висновок про те, що використання Росією хлорпікрину проти українських військ є порушенням КЗХО.

«Використання Москвою газу має те саме коріння, що й операції з отруєння» покійного опозиціонера Олексія Навального у 2020 році та Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у 2018 році за допомогою нервово-паралітичної речовини «Новачок», — йдеться у заяві.

У США заявили, що накладають санкції на три російські державні організації, пов’язані з московськими програмами хімічної та біологічної зброї, включно із спеціалізованим військовим підрозділом, який сприяв застосуванню хлорпікрину проти українських військ.

Читайте також: Росія могла купувати складові для «Новічка» у Європі – Spiegel

Окремо Міністерство фінансів США наклало санкції на три організації та двох фізичних осіб, які брали участь у закупівлях товарів для російських військових інститутів, які беруть участь у програмах країни з хімічної та біологічної зброї.