UA / RU
Підтримати ZN.ua

Reuters розповіло, як команда Трампа змінює стратегію на тлі імпульсу кампанії Гарріс 

У штабі республіканця вважають Гарріс значно жорсткішим опонентом, ніж Байдена.

Дещо більше двох тижнів тому виборча кампанія кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа зберігала бачення експансивної національної стратегії, яка повинна була привести до переконливої перемоги на виборах у листопаді. Зараз, на тлі імпульсу кампанії кандидата від демократів Камали Гарріс, яка минулого місяця з'явилася на виборчій арені після виходу з перегонів президента Джо Байдена, радники штабу Трампа кажуть про переорієнтацію на захист позицій у штатах, перемогу в яких республіканцю раніше можна було б здобути значно простіше. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Гарріс другий тиждень поспіль випереджає Трампа в опитуванні YouGov

Хоча колись провідні радники Трампа бачили шанс на перемогу в таких схильних до демократів штатах, як Міннесота та Вірджинія, активізація кампанії Гарріс змусила республіканців переорієнтуватися на вужчий шлях до перемоги, який пролягає через традиційні штати, що є ареною битви, такі як Пенсильванія й Джорджія.

"Перегони змінилися", - сказав давній радник колишнього президента Корі Левандовскі, хоча, він вважає, ситуація все ще складається на користь Трампа. 

Публічно Трамп і його союзники намагалися представити Гарріс як відірвану від життя лібералку й пов'язати її з непопулярною політикою Байдена щодо імміграції та інфляції, заявляючи, що не має великого значення, з ким вони мають справу — з Байденом чи з Гарріс.

Водночас, дев'ять джерел повідомили Reuters, що у штабі Трампа вважають Гарріс значно жорсткішим опонентом, ніж Байдена.

Агентство Reuters опитало 12 співробітників кампанії Трампа, радників і донорів, які розповіли про пошук нової стратегії, оскільки команді республіканця протистоїть молодший і динамічніший кандидат від демократів, який активізував базу своєї партії, зібравши сотні мільйонів доларів за лічені дні.

Читайте також: Для США важливо, щоб президентські дебати відбулися — Трамп

"Всім зрозуміло, що вона може перемогти", - сказав на умовах анонімності один із високопоставлених радників Трампа.

Відповідаючи на запитання про перспективи звуження карти виборчого “поля бою”, команда Трампа заявила, що її стратегія не змінилася з того часу, як Гарріс стала кандидатом від Демократичної партії.

Водночас джерела Reuters в оточенні Трампа вказали на три проблеми: затримки з запуском рекламних роликів проти Гарріс, які вважаються ключовими для того, щоб вказати на слабкі місця опонента; сумніви серед деяких лідерів і донорів Республіканської партії щодо вибору Джей Ді Венса як кандидата на посаду віцепрезидента; а також занепокоєння щодо самого Трампа, оскільки він зневажає роботу власних радників, які намагалися оцінити Гарріс на основі її політичних позицій.

Одне з джерел розповіло, що реклама проти Гарріс виходила повільно частково через те, що матеріал спочатку мав бути запущений у фокус-групах. Команда Трампа також хотіла побачити, кого Гарріс вибере кандидатом у віцепрезиденти. Цього тижня Гарріс оголосила своїм напарником губернатора Міннесоти Тіма Волза.

У Трампа ще наприкінці травня почали розглядати можливість того, що Гарріс або інший демократ може замінити Байдена як кандидата в президенти. У внутрішній записці штабу республіканця, однак, не було детально описано, як реагувати на висунення кандидатури Гарріс.

Соціолог передвиборчої кампанії Трампа Тоні Фабріціо прогнозував, що Гарріс отримає короткострокове підвищення рейтингу, але згодом виборча ситуація стабілізується. 

Тим часом, кампанія Трампа опинилася “в обороні” ще й через те, що Трамп обрав Венса своїм напарником. Венс зіштовхнувся з хвилею критики через свої коментарі, зокрема, щодо бездітних жінок.

Національний комітет Республіканської партії та команда Трампа отримують дзвінки від деяких донорів, які висловлюють побоювання, що Венс тягне виборчу кампанію республіканця вниз.

Також проблемою стало те, що Трамп вдається до особистих образ на адресу Гарріс замість того, аби зосередитися на політичних позиціях своєї суперниці. Образливі заяви з боку кандидата від республіканців породили негативні заголовки саме про Трампа, а не про Гарріс.

Читайте також: Напарник Трампа звинуватив Волза в ухиленні від служби в Іраку

Детальніше про команду Трампа-Венса розповідав Петро Герасименко в статті “Другий номер” Дональда Трампа: чим загрожує і як реагувати Україні?”.