UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін отримав від Байдена подарунок, який значно послаблює позиції України на майбутніх переговорах – оглядач

Байден практично підтвердив, що Росія має право вето

Нещодавня заява президента США Джо Байдена щодо перспективи вступу України до НАТО, стала подарунком для російського диктатора Владіміра Путіна. В інтерв’ю TIME американський лідер заявив, що він уявляє мир в Україні як те, що «Росія ніколи, ніколи, ніколи, ніколи не окупує України», і що для цього Україні не обов’язково бути членом НАТО. 

«У Кремлі можуть відкривати шампанське: Путін без торгів отримав подарунок, який значно послаблює позиції України на майбутніх переговорах із Росією. Байден практично підтвердив, що Росія має право вето. До того ж Путіну тепер є що продати й внутрішньому російському споживачеві: хіба не стурбованість Москви розширенням НАТО на Схід була одним із приводів для початку «спеціальної воєнної операції» проти України?» – пише оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у статті «Чому Байден не бере Україну до НАТО». 

Читайте також: Війну в Україні спричинило не розширення НАТО, а рішення Путіна ‒ глава Пентагону

На думку Кравченка, які б пояснення не давали американські дипломати щодо цієї заяви Байдена, вона є «досить нехорошою». Зізнання американського президента означає одне – за каденції Байдена Україна не лише ніколи не стане членом НАТО, а й навіть не отримає запрошення вступити до Альянсу. 

«Для Путіна це – сигнал: хоч би які обіцянки Альянс давав Україні у своїх документах, США, схоже, готові зафіксувати в майбутньому договорі щодо врегулювання війни РФ із Україною те, що нашої країни не буде в НАТО», – зазначає оглядач.

Читайте також: Союзники по НАТО, а не США демонструють лідерство у підтримці України — The Hill

Нагадаємо, у місії США при НАТО пояснили, що Байден говорив про неготовність України стати членом Альянсу на сьогоднішній день. Натомість представники місії наголосили, що майбутнє України в НАТО, з чим погодилися всі союзники. 

У грудні 2023 року, під час візиту президента Зеленського до США, Байден заявляв, що Україна в майбутньому стане членом НАТО, коли для цього будуть виконані певні умови.