UA / RU
Підтримати ZN.ua

Повернення додому американців з російського полону стало останньою великою перемогою Байдена — Bloomberg

Байден ще може спробувати запобігти повномасштабній війні на Близькому Сході.

Американський репортер Еван Гершкович та Пол Вілан, колишній морський піхотинець США повернулися додому, що є величезною перемогою для них і їхніх родин, а також для президента Джо Байдена. Владімір Путін ув'язнив їх, як і багатьох інших, за фальшивими звинуваченнями. Однак тепер Захід і Росія якимось чином домовилися про великий і складний обмін полоненими.

Можливо, саме це мав на увазі Байден, коли сказав, що використає час, який залишився на посаді, щоб завершити якомога більше незавершених справ, особливо у зовнішній політиці, вважає Андреас Клут, оглядач Bloomberg Opinion, який пише про американську дипломатію. 

Читайте також: Трамп розкритикував здійснений Білим домом масштабний обмін утримуваними

Адміністрація стверджує, що вихід Байдена з президентських перегонів вивільняє багато часу (і фізичної енергії), який президенту більше не доведеться витрачати на передвиборчу кампанію, а натомість він може використати для стриманого обміну думками зі світовими лідерами, такими як Путін.

Клут стверджує, що Байден 10 місяців працював над припиненням вогню на Близькому Сході, тож, можливо, йому вдасться досягти цього зараз. Можливо, навіть деякий прорив для України.

Читайте також: Туреччина підтвердила посередництво в обміні увʼязненими між США та РФ

На думку оглядача, президенту США Джо Байдену важко буде досягти значних дипломатичних успіхів на Близькому Сході й, ймовірно, йому доведеться докласти зусиль, щоб уникнути катастрофічного розвитку подій. Його мета — не допустити, щоб війни між Ізраїлем і ХАМАСом та Ізраїлем і "Хезболлою" переросли в регіональний конфлікт, в який будуть втягнуті США та Іран. Але ці зусилля тільки ускладнилися після того, як Ізраїль убив лідерів обох терористичних угруповань, одного в Бейруті, а іншого в Тегерані.

Раніше радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван розповів, що під час обміну полоненими між РФ та Заходом в американців не було безпосередніх контактів з російським диктатором Владіміром Путіним, тоді як президент Джо Байден, приміром, брав участь у переговорах під час підготовки до операції.

Читайте також: Володіє небезпечною для Путіна інформацією: BILD пояснив, чому Путін так прагнув обміняти Красікова

Коли президента США запитали, яке повідомлення він хотів би адресувати російському диктатору Владіміру Путіну, то той сказав: "Зупинись... Немає нічого, що виходить за рамки наших можливостей, коли ми діємо разом… Нічого… Ми — Сполучені Штати Америки".