UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посол США розповів в чому іронія китайських протестів щодо заборони TikTok

Ніколас Бернс знаходить іронічним те, що Пекін висловлює протест у соцмережах, які заборонені в Китаї 

Головний американський дипломат у Китаї посол Ніколас Бернс розкритикував заперечення Пекіна проти потенційної заборони TikTok у США. Відповідний законопроєкт, який передбачає заборону, якщо додаток не відокремиться від китайської материнської компанії ByteDance, розглядається у Конгресі США. Коментарі Бернса підкреслюють постійну напруженість у відносинах між Китаєм і США, незважаючи на нещодавнє поліпшення зв'язків.

«Я вважаю надзвичайно іронічним те, що урядовці тут використовують платформу X для критики Сполучених Штатів. Вони не дають своїм громадянам права використовувати X, користуватися Instagram, Facebook, мати доступ до Google», – сказав посол Бернс в інтерв'ю Bloomberg 14 березня. 

Читайте також: TikTok оштрафували на 345 мільйонів – за що

Бернс сказав, що додаток для обміну відео та передові чіпи є центральними в конкуренції між двома найбільшими економіками світу, що ще раз свідчить про більш жорстку позицію адміністрації президента Джо Байдена щодо технологічних амбіцій Китаю.

«Технології багато в чому лежать в основі конкуренції між Сполученими Штатами і Китаєм, незалежно від того, чи це комерційні технології, наприклад, TikTok, чи це технології, які можуть бути трансформовані у військові технології, що використовуються для конкуренції проти нас», – сказав Бернс.

Читайте також: TikTok заблокував майже 300 акаунтів, які розповсюджували китайську пропаганду

Раніше Пекін закликав США припинити «необґрунтоване придушення» TikTok після того, як Палата представників Конгресу США ухвалила законопроект про заборону TikTok в країні, якщо його китайський власник не продасть додаток. Доля платформи, якою користуються 170 мільйонів американців, тепер знаходиться в руках 100 сенаторів, які ще мають розглянути законодавчу пропозицію.

«Президент говорив з компанією, і я думаю, що Джейк Салліван поставив правильні запитання, коли розмовляв з нею цього тижня в Білому домі. Він сказав: «Ми хочемо, щоб американська чи китайська компанія володіла цією дуже важливою технологією, TikTok? Чи хочемо ми, щоб американська компанія мала доступ до даних мільйонів американців, чи китайська?» І відповіді на обидва питання очевидні, коли йдеться про TikTok», – сказав Бернс.

Читайте також: У TikTok розганяють фейк, що Залужний і Сирський збирають голоси за розпуск Верховної Ради

Нагадаємо, президент США Байден заявив, що готовий підтримати заборону TikTok та підпише законопроєкт, якщо його ухвалить Конгрес. Водночас колишній президент Дональд Трамп виступає проти цього кроку, але республіканці в Палаті представників не дослухаються до нього у цьому питанні. 

Раніше Єврокомісія розпочала розслідування щодо можливого порушення правил публікації контенту з боку TikTok.