UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посол США при НАТО: Декларація цьогорічного саміту Альянсу міститиме нові формулювання щодо членства України

"Зараз в Альянсі обговорюються кілька дуже важливих і корисних ідей та деяких цікавих пропозицій".

Постійна представниця США при НАТО посол Джуліан Сміт заявила, що на майбутньому саміті Північноатлантичного альянсу будуть обговорюватися "цікаві та корисні ідеї" стосовно членства України. Про це повідомляє Укрінформ.

"Декларація саміту НАТО міститиме нові формулювання щодо прагнення України до членства. Це не виглядатиме зовсім так, як минулого року", – зазначила пані посол.

За її словами, зараз у НАТО обговорюються кілька "дуже важливих і корисних ідей та деяких цікавих пропозицій".

Вона послалася на попередні заяви представників американської адміністрації, що на саміті в Вашингтоні не слід очікувати офіційного запрошення України до НАТО.

Водночас, каже Сміт, Україні буде надана підтримка, "яка допоможе побудувати міст до членства" в Альянсі.

Дипломатка також додала, що зараз країни НАТО працюють над тим, щоб узгодити зусилля на підтримку України та забезпечити адекватний розподіл тягаря колективної допомоги. При цьому, США й інші країни НАТО шукають способи виявлення та залучення додаткових ресурсів для України. Це має також на меті надіслати чіткий меседж Москві, що союзники по НАТО готові взяти на себе довгострокові зобов’язання перед українцями.

Читайте також: Наступного року Саміт НАТО відбудеться у Гаазі

Раніше ЗМІ повідомляли, що Україна не просунеться далі на шляху до членства в НАТО на цьогорічному  саміті через побоювання, що Альянс може бути втягнутий у війну з Росією. Під час підготовки до дводенної зустрічі у Вашингтоні з нагоди 75-річчя організації Німеччина та Сполучені Штати активно застерігали не пропонувати Києву чіткі часові рамки.