UA / RU
Підтримати ZN.ua

План України, як пережити Трампа

У Києві не знають, чого очікувати від можливого президенства Трампа, але сподіваються на краще.

Офіційні особи в Києві витратили місяці на роздуми про те, що перемога Дональда Трампа може означати для їхньої війни з Росією, і багато хто з них побоюється, що його приязне ставлення до автократів, таких як Владімір Путін, і його підхід до зовнішньої політики можуть призвести до катастрофи для України. Але не всі їхні прогнози настільки жахливі, як можна було б очікувати.

«Перші вісім чи десять місяців, тобто весь 2025 рік, будуть дуже важкими», - сказав у розмові з TIME високопоставлений український чиновник на умовах анонімності.

На його думку, Трамп, швидше за все, скоротить допомогу Україні і підштовхне Зеленського до підписання мирної угоди, сильно перекошеної на користь Росії. Як і попередні президенти США, Трамп також може спробувати перезавантажити відносини з Владіміром Путіним на початку свого терміну.

«Але з часом він побачить, що Путіну не можна довіряти», - каже український урядовець. 

Що ще важливіше, додає він, він врешті-решт зрозуміє, що Путіну немає ніякого діла до Трампа і його порядку денного. 

«Саме тоді ми можемо почати бачити певні переваги від Трампа. Він не захоче, щоб з ним грав Путін», – припускає він.

Читайте також: Трамп може бути більш відкритим до співпраці з Зеленським, після того як Байден вийшов з президентських перегонів — The Telegraph

Серед української політичної еліти такі сподівання на другий термін Трампа в останні місяці набирають обертів. Частково вони є результатом тенденції команди Зеленського бачити можливості та демонструвати впевненість, незалежно від того, наскільки похмурою є їхня ситуація. Але їхній погляд на Трампа також сформувався під впливом тліючого розчарування в Києві тим, як президент Байден відреагував на війну.

У неділю, після того, як Байден зняв свою кандидатуру з перегонів, Зеленський похвалив його лідерство в захисті України від Росії. 

«За останні роки було прийнято багато сильних рішень, які запам'ятаються як сміливі кроки, зроблені президентом Байденом у відповідь на складні часи», - сказав він у своїй заяві.

Однак протягом останніх двох років Зеленський і його союзники часто скаржилися на те, що реакція США на російське вторгнення була занадто повільною за Байдена, занадто нерішучою і занадто млявою через побоювання російської ескалації. Дедалі більше з них вважають, що якщо Трамп прийде до влади і в якийсь момент вирішить допомогти Україні, підтримка США стане більш рішучою.

Серед тих, хто озвучує цей прогноз –  Борис Джонсон, колишній прем'єр-міністр Великої Британії, який нещодавно зустрічався з Трампом на Національному з'їзді Республіканської партії.

 «Після розмови з Дональдом Трампом на цьому тижні я як ніколи переконаний, що у нього є сила і хоробрість, щоб все виправити, врятувати Україну, принести мир і зупинити згубну інфекцію конфлікту. Що б там не говорили інші республіканці про Україну в минулому, я вірю, що Трамп розуміє реальність: поразка України буде величезною поразкою для Америки», – написав Джонсон в колонці, опублікованій в п'ятницю у Daily Mail. 

Джонсон, якого Зеленський вважав своїм найближчим європейським союзником на початку вторгнення у 2022 році, був  не єдиним, хто наводив такі аргументи Трампу. Переважна більшість республіканців на Капітолійському пагорбі голосувала за численні пакети допомоги Україні, востаннє - у квітні, коли Конгрес схвалив виділення додаткових 61 мільярда доларів допомоги. Багато традиційних республіканців, включно з Мітчем Макконнеллом, лідером меншості в Сенаті, були твердими у своєму прагненні допомогти Україні перемогти у війні.

Минулого тижня, обираючи свого віцепрезидента, Трамп став на бік більш ізоляціоністського крила своєї партії; сенатор Джей Ді Венс був одним з найзапекліших противників американського втручання в Україну. Але в Києві зберігають надію, що Венс на посаді віце-президента також може з часом змінити свою позицію. 

«Він мов маятник. Його позиція коливається з одного боку в інший», - каже високопоставлений український чиновник, нагадавши, що в минулому Венс був одним із найзапекліших республіканських критиків Трампа.

Намагаючись переконати Трампа і Венса, українці також розраховують на допомогу своїх союзників у Європі та американського військово-промислового комплексу, який отримає величезні прибутки від продовження виробництва зброї для України. 

«Вони можуть пояснити [Трампу], чому це вигідно багатьом людям в Америці, особливо в червоних штатах. Це створює робочі місця. Це підтримує економіку», - каже високопосадовець.

В останні місяці, коли позиції Трампа на виборах покращилися, Зеленський і його команда працювали над зміцненням зв'язків зі своїми союзниками в Конгресі та іншими особами, близькими до кампанії Трампа. 

«Ми не можемо стати на чийсь бік. Але ми повинні створити баланс між ними», - каже другий високопоставлений український чиновник, який брав безпосередню участь у цих зусиллях. 

Одним із потенційних зв'язків з оточенням Трампа для українців є Майк Помпео, який працював директором ЦРУ та державним секретарем під час першого президентського терміну Трампа. Помпео, який заявив, що готовий обійняти високу посаду в уряді, якщо Трамп повернеться до Білого дому, щонайменше двічі цього року зустрічався з керівником офісу Зеленського Андрієм Єрмаком, одного разу похваливши його як «великого друга». Минулої осені Помпео також зайняв місце в раді директорів «Київстар» – провідної української телекомунікаційної компанії.

Читайте також: Спікер Джонсон: Я абсолютно впевнений, що президент Трамп зможе закінчити війну в Україні

Проте, зважаючи на невизначеність президентських перегонів у США, деякі з близьких союзників Зеленського воліли б уникати прямого контакту з будь-якою з кампаній. Ризики стати на бік не того кандидата занадто високі. 

«Ніхто не знає, що станеться. Ми просто повинні поважати цю інституцію і сподіватися на краще», - наголосив український чиновник.