UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після падіння Прігожина у США згадали про загадкову смерть критика Путіна Рапопорта – POLITICO

Через рік після смерті справа досі не розкрита поліцією 

Майже рівно за рік до авіакатастрофи, в якій загинув ватажок найманців «Вагнера» Євгєній Прігожин, місцеву поліцію у Вашингтоні викликали розслідувати справу іншого колишнього московського бізнесмена, який також впав з неба. Дванадцять місяців потому залишається нез'ясованим падіння з багатоповерхівки на М-стріт Дена Рапопорта, громадянина США радянського походження, який заробив чималі гроші в посткомуністичній Росії, а потім розчарувався в режимі. Його називали ворогом президента РФ Владіміра Путіна. Показово, що у Вашингтоні про це майже забули, пише POLITICO.

Хоча міжнародні ЗМІ приділили цій історії чимало уваги, Вашингтон звернув на неї мало уваги – навіть незважаючи на те, що мова йшла про жахливу смерть людини, яка колись оберталася в елітних колах і володіла будинком, що згодом став резиденцією Kalorama Іванки Трамп і Джареда Кушнера.

Читайте також: Джонсон готовий битися об заклад, що знає останню думку Прігожина

Тепер, коли аварія Пригожина привернула нову увагу до загадкових смертей, пов'язаних з Кремлем, деякі союзники Рапопорта висловлюють своє невдоволення розслідуванням його загибелі у Вашингтоні.

«Щось тут не складається для мене. Ті, хто знав його – я розмовляв з багатьма венчурними інвесторами – ніхто не вірить, що він просто взяв і вирішив стрибнути», – сказав американський політичний консультант Джейсон Джей Смарт.

«Головне, що сталося, – це те, чого не сталося: Це те, що правоохоронні органи у Вашингтоні, округ Колумбія, не знайшли нічого більш переконливого щодо того, що сталося. Це дуже серйозне питання. Це американський громадянин, який був ворогом Владіміра Путіна і передчасно пішов з життя. Це вимагає серйозного розслідування», – каже інший давній соратник Рапопорта Білл Браудер – колишній московський фінансист.

Читайте також: NYT: Саркозі стає голосом шанувальників Путіна в Європі

Згідно зі звітом про інцидент від 14 серпня 2022 року, офіцери, які прибули на виклик, знайшли тіло Рапопорта на тротуарі біля розкішного будинку на розі 24-ї та М-стріт, у районі Вест-Енд. На 52-річному чоловікові були шльопанці і чорний капелюх; при ньому знайшли розбитий мобільний телефон, навушники і $2,620 готівкою, але гаманця не було.

Поліція заявила, що не підозрює зловмисного вбивства. Тіло відправили на судмедекспертизу. Результати розтину могли б прояснити причину смерті за допомогою токсикологічного аналізу (який міг би показати, що падіння було випадковим) або доказів боротьби чи травм перед падінням (що могло б свідчити про вбивство). Але коли в листопаді нарешті з'явився звіт, він виявився непереконливим. Лаконічна інформація, оприлюднена міським управлінням головного судмедексперта, свідчила, що причиною смерті стали «множинні травми від ударів тупим предметом внаслідок падіння з висоти», але спосіб смерті був вказаний як «невизначений».

У той час представник поліції заявив, що розслідування смерті не ведеться, але сказав, що це може змінитися, якщо з'являться нові факти. Нещодавно Періс Льюбел, заступник директора департаменту з питань комунікацій, заявив, що справа фактично залишається відкритою і триває, оскільки не було названо жодної причини, через яку її технічно не можна закрити. Але він зазначив, що департамент не веде активного розслідування, поки не з'явиться нова інформація.

Читайте також: Трамп зібрав 7,1 мільйона доларів у межах передвиборчої кампанії, зокрема завдяки тюремній фотографії 

Вдова Рапопорта, Олена, не висловлювалася публічно про цю справу відтоді, як у серпні минулого року заявила російськомовному виданню, що повідомлення про самогубство було помилковим. У короткій розмові на цьому тижні вона зазначила, що сім'я хоче провести незалежний аналіз крові.

«Вона хоче провести приватне розслідування без розголосу», – сказав Девід Саттер, друг Рапопортів і колишній московський кореспондент, який у 2013 році став першим американським репортером, вигнаним з Москви з часів холодної війни. 

«Скільки ще ворогів Путіна має бути вбито, щоб люди сприйняли це всерйоз?», – запитує Браудер. 

Читайте також: Для республіканця МакКарті Путін більше не «схожий на боса мафії» й «виглядає іншою людиною»

Нагадаємо, на думку редактора Financial Times Гідеона Рахмана, вбивство Прігожина добре проілюструвало суть взаємовідносин в російських політичних колах й констатував – Росія залишається мафіозною державою.