UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підтримка України до завершення каденції Джо Байдена залишиться пріоритетом президента США – експосол України в США

Байден зосередиться на президентській роботі, а це може бути корисним Україні

Підтримка України до завершення каденції Джо Байдена залишиться пріоритетом чинного президента США. “Є підстави розраховувати, що підтримка України залишиться в колі його пріоритетів і наявне фінансування, отримане за його активної участі, буде використане сповна для посилення військових спроможностей нашої держави в цей поворотний період війни”, – зауважує експосол України в США Олег Шамшур у статті для ZN.UA “Чи покарає Гарріс Трампа й чого ще очікувати Україні від Байдена цього року”.

На думку Олега Шамшура, позитивним сигналом є також те, що у своєму зверненні щодо наміру знятись з виборчих перегонів на посаду президента США Байден підкреслив, що тепер він зосередиться на виконанні обов’язків президента до закінчення свого терміну.

Читайте також: Байден делегував частину своїх повноважень міністерці фінансів та Держсекретареві

Водночас відсутність у колективного заходу, включно із США, визначеності щодо глибини ураження країни-агресора та розуміння змісту поразки Росії є чинником, який впливає на ритмічність та обсяги постачання зброї для України. Зокрема, щодо такої зброї, яка може змінювати хід подій. Так само ця невизначеність призупиняє спроби України здобути членство в НАТО.

США-Україна: остання можливість змінити інтенсивність допомоги?

Час на ухвалення стратегічних рішень у Байдена ще є, проте навряд чи політика помірної підтримки зміниться. “Про це судити зарано, але, за моїми спостереженнями, політики його калібру дуже неохоче змінюють свої позиції з принципових для них питань”, – зазначає у публікації дипломат.

Водночас не варто забувати, що адміністрація, очолювана Байденом, жодного разу не робила спроб змінити позицію щодо підтримки України. "Без зусиль Байдена та його команди ми, вочевидь, не побачили б потужних пакетів американської військової допомоги, яка уможливила організацію ефективного спротиву російській навалі.

Президент США зробив вагомі інвестиції свого політичного капіталу в розблокування в Конгресі США питання про надання Україні додаткової безпекової допомоги.

Не забудьмо й настійливі попередження Байдена та високопосадовців його адміністрації, адресовані українській владі, про неминучість війни”, – зауважує автор публікації.

Експосол також проаналізував позицію Камали Гарріс з ключових питань світової політики. На його думку, вона не є відомою, проте не виключено, що буде продовжена у фарватері, який має наразі Джо Байден.