UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оптимізму не додалося: в Білому домі прокоментували зустріч Сі з Путіним

Речник Ради національної безпеки не бачить надії на швидке завершення війни.

Білий дім відкидає заяви Китаю про його неупереджену позицію у війні в Україні після зустрічі президентів Росії Владіміра Путіна і лідера Китаю Сі Цзіньпіна у Москві, повідомляє CNN.

«Я не думаю, що можна сприймати Китай як неупереджену країну», — сказав на брифінгу Джон Кірбі, речник Ради національної безпеки.

Сполучені Штати і раніше скептично ставилися до саміту, зокрема до заявленої мети Китаю виступити в якості миротворця. Після оприлюдненої за підсумками саміту спільної заяви приводів для оптимізму, за словами Кірбі, не додалося

«Ми не побачили у сказаному нічого, що дає нам надію на те, що ця війна незабаром закінчиться», — сказав він.

За його словами,  Китай не засудив вторгнення Росії в Україну, не припинив купувати російську нафту і російські енергоносії, президент Сі прилетів аж до Москви, однак жодного разу не спромігся поговорити з президентом Зеленським, не відвідав Україну, не поцікавився точкою зору українців.

«Він і його режим продовжують повторювати російську пропаганду про те, що це якась війна Заходу проти Росії, що це якась екзистенційна загроза. Як на мене, це просто нісенітниці», – сказав він.

Кірбі додав, що якщо Китай хоче відігравати конструктивну роль, він має враховувати точку зору України і використати свій вплив, щоб спонукати Росію припинити війну.

Читайте також: Сі Цзіньпін і Путін досі залишаються близькими друзями: у чому секрет? — POLITICO

Державний секретар США Ентоні Блінкен закликав світ не сприймати «мирний план» Китаю, адже, ймовірно, цими ініціативами Пекін хоче заморозити війну в Україні.

Міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок назвала візит президента Китаю Сі Цзіньпіна до Москви «сумним», а також звернулася до КНР із закликом активніше сприяти справедливому миру в Україні.