UA / RU
Підтримати ZN.ua

Невідомі дрони щоночі групами кружляли над авіабазою США  понад два тижні

Військові США так і не змогли встановити, хто ними керував.

F-15E на авіабазі Ленглі

F-15E на авіабазі Ленглі

Група невідомих безпілотників протягом 17 днів з'являлася над авіабазою ВПС США в Ленглі та військово-морською базою Норфолк. Дрони помічали над військовими об'єктами у США і раніше, але цей випадок особливий, пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

Як зазначає видання, у грудні 2023 року військові повідомляли про порушення обмеженого повітряного простору над ділянкою землі, де сконцентровано одну з найбільших об’єктів національної безпеки в США, понад два тижні.  Вони з’являлись зазвичай через 45-60 хвилин у після заходу сонця. Кому вони належали досі незрозуміло, але деякі співрозмовники WSJ припустили, що за цим стоять Росія чи Китай, котрі хочуть перевірити реакцію американських військових. Щоправда реакції не було, оскільки американська армія не має права збивати дрони поблизу військових баз, якщо вони не становлять загрози.

За оцінками пілотів, дрони мали шість метрів завдовжки та летіли із швидкістю 160 кілометрів на годину на висоті понад тисячу метрів. Вони летіли один за одним, видаючи звуки, схожі на газонокосарку.

Про польоти безпілотників, врешті, повідомили президента США Джо Байдена, і загалом вони викликали  занепокоєння посадових осіб з питань національної безпеки. Двома місяцями раніше, у жовтні 2023 року, п’ять безпілотників зафіксували над майданчиком, який використовувався урядом США для експериментів з ядерною зброєю.

Читайте також: Американський генерал склав список озброєння, яке допоможе Україні у війні

Ці випадки вказали на прогалину у системі захисту від безпілотників на території США порівняно з легкістю розгортання або боротьби з ними за кордоном.

Видання нагадує, що у 2023 році китайська повітряна куля-шпигун, наповнена електронним обладнанням спостереження, літала над всією країною протягом восьми днів, поки військові керівники чекали, поки вона досягне місця, достатньо ізольованого, щоб її безпечно збити. Однак через десять місяців по тому, як її збили, група дронів з’явилась над Ленглі. Їх було майже неможливо відстежити, вони зникали під покровом ночі, попри ресурси авіабази для їх відстеження.

Генерал Глен ВанХерк , який у той час був командувачем Північним командуванням США та Командуванням аерокосмічної оборони Північної Америки, сказав, що протягом багатьох років помічали безпілотники, які літали навколо оборонних установок. Але нічні зграї безпілотників над Ленглі були чимось новим.

Оскільки Пентагон обмежений у тому, що він може робити на території США, розгадати цю таємницю дронів виявилось значно складніше.

Читайте також: Пентагон: Ми бачимо, як Росія вчиться і адаптується, воюючи проти України, НАТО має бути готовим до цього

На можливий зв'язок вказує інша історія, яка трапилась уже в січні 2024 року у штаті Вірджинія, неподалік бази Ленглі. Опівночі 6 січня студент Університету Міннесоти Фенґюнь Ши привернув увагу місцевих жителів, які викликали поліцію. Він заявляв, що керував безпілотником, який застряг на дереві. Офіцери запитали Ши, чому він літає в таку погану погоду, і порадили викликати пожежників на допомогу.

Натомість хлопець залишив дрон і з кількома пересадками полетів на інший кінець країни. Наступного ж дня залишений ним дрон упав на землю та потрапив до федеральних слідчих. Агенти ФБР виявили, що Ши фотографував кораблі ВМС у сухому доку, включно з кадрами, зробленими близько опівночі.

Затриманий згодом Ши, який планував сісти на рейс до Китаю за квитком в один кінець, стверджував, що просто фотографував місцевість, а «кораблів не помітив». Прокуратура США звинуватила Ши в незаконному фотографуванні секретних військово-морських об’єктів та засудили до шести місяців у федеральній в’язниці. І хоча в ФБР не знайшли жодних доказів зв'язку його з китайським урядом, вони вважають ланцюжок подій не просто збігом.

Водночас уже влітку цього року роїв безпілотників почали фіксувати біля авіабази Едвардс на північ від Лос-Анджелеса.