UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наприкінці літа Байден звернеться до Конгресу з пропозицією збільшити витрати на підтримку України

За рахунок додаткових коштів можуть бути профінансовані і деякі програми, які через обмеження витрат залишаються поза бюджетом.

Після ухвалення знакового законопроєкту, який піднімає верхню межу державного боргу та, водночас, стримує федеральні витрати, низка оборонних об’єктів нижчого пріоритету, таких як танки, модернізація вертольотів і кораблів на суму 16 мільярдів доларів, які зазвичай проходять як частина оборонного бюджету, може залишитися без фінансування, пише Reuters.

Укладена з метою уникнення дефолту угода змусила законодавців, Міністерство оборони та інші відомства міркувати над фінансуванням проєктів, котрі останніми роками були доповненнями до обов’язкової оборонної політики та законопроектів про асигнування та, як правило, затверджувались без обговорення.

Боргова угода обмежила в 2024 фінансовому році витрати на національну безпеку на рівні 886 мільярдів доларів, як наполягав президент США Джо Байден.

Помічники Конгресу заявили, що до укладення боргової угоди відповідні комітети розглядали бюджет національної безпеки на 2024 фінансовий рік в розмірі понад 900 мільйонів доларів.

До переліку недофінансованих потрапл танки Abrams виробництва General Dynamics, літак виробництва Lockheed Martin  і корабель для морської піхоти виробництва Huntington Ingalls Industries.

Пеередбачається, що деякі з недофінансованих пріоритетів на суму близько 16 мільярдів доларів будуть розглянуті, так само, як і ініціативи законодавців вартістю кілька мільярдів.

За словами представників Конгресу, до витрат на оборону можна буде додати ще щонайменше 30-40 мільярдів доларів. В останні роки Конгрес збільшив витрати на оборону більше, ніж просив будь-який президент.

У 2022 і 2023 роках Конгрес збільшував витрати на понад 20 мільярдів доларів щороку. До цього Пентагон протягом десятиліття використовував кошти «Операцій на випадок непередбачених ситуацій за кордоном» для збільшення кількості доступних грошей, аби уникнути ухвалених Конгресом обмежень бюджету. Цього року угода про обмеження боргу може ускладнити реалізацію цього плану.

Багато хто очікує, що у серпні, або у вересні — після того, як будуть витрачені  схвалені у грудні 48 мільярдів доларів —  Байден запросить додаткове фінансування для підтримки України.

Очікується, що цей запит включатиме ширший діапазон військових витрат, зокрема і деякі статті та проєкти, які залишилися за межами угоди.

Перед ухваленням законопроєкту про підвищення боргового ліміту в Сенаті лідери Демократичної та Республіканської партій домовились, що обмеження витрат не завадить Сенату прийняти додатковий закон про витрати, щоб надати більше грошей Департаменту Оборони.

«Я впевнена, що буде надзвичайний законопроект про додаткові витрати для України, який включатиме неукраїнські оборонні потреби та пріоритети», — вважає Маккензі Іґлен, старша наукова співробітниця Американського інституту підприємництва.

На її думку, цього доповнення буде недостатньо, щоб повністю компенсувати недофінансування деяких оборонних позицій, але воно стане  певним резервом для обраних пріоритетів.

Загроза дефолту для США, схоже, минула. Більш того, Джо Байдену вдалося добитися важливого рішення щодо підвищення стелі американського державного боргу з відтермінуванням наступного перегляду цього ліміту до 2025 року, тобто після наступних президентських та конгресових виборів.
Але чи допоможе це Байдену виграти вибори-2024? Наскільки вірогідно повернення в Овальний кабінет Дональда Трампа? І на що потрібно звернути увагу Україні?

Про це пише експосол України в США Олег Шамшур в статті "Дефолт в США, Трамп і війна з Путіним: як це все пов’язано".