UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найбільший ризик застосування Росією ядерної зброї був восени 2022 — розвідка США

Причиною була паніка росіян на полі бою.

На початку осені 2022 року американська розвідка у своїх звітах оцінювала ймовірність використання Росією тактичної ядерної зброї в Україні як надзвичайно високу. 

Про це йдеться у книзі “Війна” американського журналіста та редактора The Washington Post Боба Вудворда, яка надійде у продаж 15 жовтня.

За словами автора, адміністрація президента США на початку вересня 2022 року почала отримувати розвідувальні звіти з вкрай тривожною оцінкою» щодо можливого застосування ядерної зброї через втрати на фронті. Ймовірність такого розвитку подій, як повідомляється, зросла з 5% до 50%.

«По всіх каналах зв’язуйтеся з росіянами. Розкажіть їм, що ми зробимо у відповідь», — наказав Байден своєму раднику з національної безпеки Джейку Саллівану. 

Читайте також: Чому сьогодні застосування ядерної зброї росіянами можна виключити, і у чому тут погана новина: експертна думка

У книзі розповідається також про напружену телефонну розмову між міністром оборони США Ллойдом Остіном і його російським колегою Сєргєєм Шойгу в жовтні 2022 року.

Ллойд попередив представника РФ, що у разі, якщо Москва вдасться до застосування ядерної зброї, США переглянуть усі обмеження щодо власних дій, які вони досі мали в Україні.

«Я не люблю, коли мені погрожують», — відповів Шойгу.

«Міністре, я лідер наймогутнішої армії в історії світу. Я не погрожую», — цитує Вудворд Ллойда Остіна.

Через два дні росіяни запросили ще один дзвінок та спробували звинуватити Україну у підготовці так званої брудної бомби. Це, на переконання США, було лише приводом для Москви вдатися до ядерної зброї.

«Ми вам не віримо. Ми не бачимо жодних ознак цього, і світ це побачить», — відповів йому Остін та, за словами автора книги, вкотре наголосив на неприйнятності ядерної ескалації.

Зрештою, Шойгу відповів, що почув і зрозумів сказане.

Цей момент високопоставлений чиновник Пентагону Колін Кол згодом назвав «мабуть, найбільш хвилюючим за всю війну».

У своїй книзі Боб Вудворд також розповів про відносини Трампа з Путіним та про те, як у розпал пандемії коронавірусу в 2020 році тодішній президент США таємно надіслав президенту Росії тести на виявлення Covid.