UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Наближалися до безпілотника і скидали на нього паливо»: американці про відео зі збитого MQ-9 Reaper

Російські винищувачі Су-27 переслідували та атакували американський безпілотник.

Відео з камери, яка була на збитому над Чорним морем американському безпілотнику MQ-9 Reaper, свідчить, що російські винищувачі переслідували безпілотник, наближалися до нього і скидали на нього паливо. Про це з посиланням на американського високопосадовця пише The New York Times.

За інформацією NYT, «приголомшені військові спостерігали за тим, як російські літаки переслідували безпілотник по відеоканалу».

Читайте також: Посла РФ в США викликали до Державного департаменту

Зокрема високопоставлений американський військовий чиновник заявив, що безпілотник MQ-9 Reaper вилетів зі своєї бази в Румунії вранці для виконання планової розвідувальної місії, яка зазвичай триває близько 9-10 годин.

Зазначається, що хоча безпілотники MQ-9 Reaper здатні можуть нести ракети Hellfire, конкретно цей дрон був беззбройним і проводив розвідку приблизно в 75 милях на південний захід від Криму. І в той момент його перехопили два російські літаки, сказав офіційний представник.

Reaper оснащений сучасними камерами та іншими датчиками, які можуть спостерігати за контрольованим Росією Кримом з міжнародного повітряного простору, у режимі реального часу передає відео на базу. Тому американські військові, які базуються на авіабазі «Рамштайн» у Німеччині, чітко бачили, що з ним відбулось перед його збиттям.

«Набагато швидші російські військові літаки неодноразово наближалися до безпілотника і скидали на нього паливо, очевидно, намагаючись зіпсувати камери безпілотника або пошкодити інші його датчики, сказав офіційний представник», – йдеться у публікації NYT.

Також видання зазначає, що американські високопосадовці вже кілька місяців побоюються, що якийсь інцидент над Чорним морем, в тому числі непорозуміння, може призвести до конфронтації.

Читайте також: США зв'яжуться з Росією та висловлять стурбованість після збиття американського дрона

Нагадаємо, 14 березня над Чорним морем був збитий безпілотник MQ-9 Reaper ВМС США, який діяв у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем. Американська сторона звинуватила у цьому Росію, заявивши, що це зробили російські винищувачі Су-27. У Міноборони РФ натомість заявили, що нібито збитий безпілотник США летів у бік російського кордону та сам упав у море.