UA / RU
Підтримати ZN.ua

На саміті G7 США оголосять про нові санкції проти РФ

Під обмеження потраплять організації й мережі, які допомагають Росії вести війну.

Під час саміту лідерів країн G7 США планують оголосити про нові санкції й заходи експортного контролю проти РФ, заявив представник Білого дому Джон Кірбі. Про це повідомляє “Голос Америки”.

Читайте також: Європейський Союз пропонує запровадити санкції проти російського «Совкомфлоту»

Штати пообіцяли продовжувати тиснути на російську військову машину. За словами Кірбі, нові обмеження будуть націлені на організації й мережі, які допомагають Росії вести війну. 

Саміт лідерів країн G7 цього року відбудеться в Італії з 13 по 15 червня. До групи входять США, Японія, Канада, Німеччина, Франція, Італія та Велика Британія. Також участь у зустрічах бере ЄС, представлений главами Єврокомісії та Євроради. Очікується, що в четвер, 13 червня, на саміті будуть обговорюватися проблеми Африканського континенту, зміни клімату, розвитку й ситуація на Близькому Сході. Також заплановані дві сесії, присвячені Україні. У першій сесії візьме участь український президент Володимир Зеленський.

На другий день саміту очікуються сесії щодо питань імміграції, Індо-Тихоокеанського регіону й економічної безпеки. Також мають прибути партнери для переговорів щодо Середземномор'я, енергетики й Африки. В обговоренні питання штучного інтелекту візьме участь Папа Римський Франциск.

США також очікують, що наступного тижня G7 висловить жорстке попередження малим і середнім китайським банкам, які допомагають РФ обходити санкції.

Вашингтон хоче оголосити про нові обмеження проти фінансових установ та небанківських організацій, які є частиною каналів постачання технологій і товарів для військово-промислового комплексу Росії. Однак наразі неясно, чи готові інші країни групи підтримати жорстку лінію США.

Американський президент Джо Байден вирушить до Італії в ніч на 14 червня. В суботу, 15 червня, він візьме участь у заключній прес-конференції прем'єра Італії. Також у нього заплановані двосторонні зустрічі з лідерами країн-союзниць. Зокрема, очікується зустріч Байдена із Зеленським. 

Читайте також: Україні в липні стануть доступними 1,5 млрд євро від доходів російських заморожених активів – глава Єврокомісії

Багато уваги на саміті буде приділятися темі використання прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для підтримки України. Які варіанти розглядатимуть і скільки все ж може отримати Україна, розповідала Олена Галушка в статті “Заморожені російські активи. Чи варто сподіватися на їхню передачу Україні”.