UA / RU
Підтримати ZN.ua

На одномоторному літакові розбився 90-річний Вільям Андерс – учасник першого польоту на орбіту Місяця та автор культового фото нашої планети

Катастрофа сталася біля Островів Сан-Хуан в штаті Вашингтон.

Вчора, 7 червня 2024 року у авіакатастрофі загинув Вільям Андерс, астронавт «Аполлона-8», який у 1968 року на орбіті Місяця зробив культову фотографію «Схід Землі». Про це повідомила агенція новин Associated Press.

Одномоторний літак Beechcraft T-34 Mentor, що належав Андерсу, після невдалого маневру упав у води біля Островів Сан-Хуан в штаті Вашингтон. За штурвалом літака був саме Вільям Андерс, якому на цей час вже виповнилося 90 років.

Читайте також: Астронавт Аполлона-11 Майкл Коллінз помер у віці 90 років

Його син Грег Андерс підтвердив Associated Press смерть батька. У соцмережах з’явилося відео, на якому, ймовірно зафіксовано момент авіакатастрофи.

Наприкінці 1968 року Вільям Андерс здійснив політ у космос у складі екіпажу «Аполлона-8», першого в історії пілотованого космічного корабля, що вийшов на орбіту Місяця. Під час цього польоту він зробив культове фото, на якому зображено схід Землі над поверхнею Місяця.

Читайте також: У «забутих» даних «Аполлона» знайшли сліди несподіваної активності на Місяці

Це одна з найвідоміших фотографій Землі з космосу. Генерал-майор у відставці Вільям Андерс вважав, що ця світлина стала його найважливішим внеском у космічну програму, враховуючи екологічний та філософський вплив, який вона справила.

NASA-Apollo8-Dec24-Earthrise.jpg (945 KB)

Вважається, що ця фотографія викликала глобальний екологічний рух продемонструвавши, наскільки крихкою та тендітною виглядає Земля з космосу.

На честь Вільяма Андерса був названий один із кратерів на Місяці.

Раніше Китай заявив про те, що його апарат «Чан'є-6» встановив прапор країни на зворотному боці Місяця. Це сталося перед тим, як спеціально створена частина корабля стартувала із зразками місячного ґрунту, які будуть доставлені на Землю.