UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Ми шизофреніки»: республіканець Ромні закликав своїх донорів об’єднатися проти Трампа

Республіканці продовжують шукати життєздатного кандидата на противагу колишньому президенту

Стурбований домінуванням Дональда Трампа серед виборців-республіканців, сенатор Мітт Ромні закликав впливову групу своїх колишніх донорів допомогти звузити вибір Республіканської партії до одного життєздатного претендента, який може протистояти колишньому президенту у боротьбі за кандидатство на президентських виборах. 

«Я думаю, що наша партія має множинний розлад особистості, і я думаю, що Демократична партія також… Я думаю, що ми шизофреніки. Ми не знаємо, хто ми і що ми відстоюємо в нашій партії», – сказав Ромні (кандидат в президенти від республіканців 2012 року) під час розмови із колишнім спікером Палати представників Конгресу США Полом Раяном, передає The Washington Post. 

Читайте також: Трамп випав зі списку найбагатших американців

Райан висловив власне занепокоєння тим, що партією зараз керує «популізм, не пов'язаний з принципами» і все частіше прив'язаний до «культу особи Дональда Трампа».

«Хлопець, йому 77 років – і у нього 91 звинувачення, і у нього є термін придатності. ... Сподіваюся, це лютий, але, можливо, це трохи довше», – описав Райан Трампа, натякаючи на десятки кримінальних звинувачень, з якими той зіткнеться в численних судових процесах у 2024 році.

Читайте також: Ветерани — невдахи та лохи, а диктатори-вбивці — краші: глава адміністрації Трампа розповів про його цинічне ставлення до співгромадян

10 жовтня група республіканських донорів заслухала чотирьох претендентів на номінацію в президенти від Республіканської партії – Ніккі Хейлі, Майка Пенса, Кріса Крісті і Дага Бургума – на сесіях, які були закриті для преси. Райан попросив Ромні визначити, як скоро донорам доведеться об'єднатися навколо одного кандидата – щоб уникнути «катастрофи, що наближається», якою може стати номінація Трампа від Республіканської партії.

Ромні визнав, що Трамп зберігає значну перевагу в опитуваннях щодо перегонів на виборах від Республіканської партії. 

«Я б хотів, щоб це сталося раніше; я просто думаю, що це має статися», – сказав Ромні. – «Я хочу покласти відповідальність на ваші плечі як людей, які фінансують кампанії, щоб ви могли сказати, коли настане час для людини, яку ви підтримуєте, сказати: «Гаразд, я підтримую когось іншого».

Читайте також: Politico: Чи витримає Європа другий термін Трампа?

Нагадаємо, що Ромні є одним з найвідвертіших республіканських критиків Трампа. Колишній президент у своїй передвиборчій риториці часто використовує питання допомоги Україні у війні з Росією. Оглядачі очікують, що вона може зменшитися, якщо він переможе на президентських виборах у 2024 році. Натомість Ромні відноситься до тих республіканців, що вважають допомогу Україні вдалою інвестицією. 

«Боже мій, щоб захистити свободу і знищити російську армію – країну з 1500 ядерними боєголовками, націленими на нас – п'ятьма відсотками вашого військового бюджету здається мені надзвичайно розумною інвестицією, а не чимось, що ми не можемо собі дозволити», сказав у вересні Ромні.