UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ми працюємо над притягненням до відповідальності КНДР за підтримку агресії РФ — Держдеп США

Міллер нагадав про постачання північнокорейської зброї росіянам.

США бачать вплив підтримки російської агресії в Україні з боку КНДР та вживуть заходів, щоб притягти режим північнокорейського диктатора Кім Чен Ина до відповідальності. Про це заявив на брифінгу речник Держдепу США Метью Міллер.

Представника Державного департаменту попросили прокоментувати заяву Кім Чен Ина про "повну підтримку" війни РФ проти України. Міллер підкреслив, що відповідальність за злочини має понести не лише Росія, а й КНДР.

Читайте також: Експерти: КНДР відправляє Росії снаряди з власних запасів, а Іран — практично з конвеєра

"Ми вже бачили вплив на Україну підтримки Північної Кореї у цій війні, коли йдеться про передачу зброї, яка опинилась на полі бою, і ми продовжуватимемо вживати заходів, щоб притягнути Росію до відповідальності за її дії в Україні та притягнути Північну Корею до відповідальності за її підтримку цієї війни", — заявив Міллер.

Росія неодноразово обстрілювала Україну північнокорейськими балістичними ракетами. Генпрокурор Андрій Костін у січні вперше заявляв, що є перші докази того, що Харків атакували корейською балістикою. За словами начальника ГУР МО Кирила Буданова, станом на сьогодні найбільшим постачальником Росії в плані озброєння є саме Північна Корея. Він вважає, якби цієї допомоги не було, то ситуація у РФ була б катастрофічною.

Нагадаємо, у квітні РФ та КНДР підписали договір про "всеосяжне партнерство". За ним сторони зобовʼязуються надавати військову допомогу в разі "агресії проти одного з учасників". 

Про допомогу КНДР Росії у веденні війни проти України читайте у статті Наталії Бутирської "Військовий союз Путіна та Кім Чен Ина: чим він небезпечний для України?".