UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ми допоможемо Україні побудувати потужну боєздатну оборону – Байден

За його словами, спільна декларація G7 забезпечить Україні підтримку на тривалий час.

Президент США Джо Байден заявив, що члени Великої сімки підписали спільну декларацію на підтримку України, «щоб чітко дати зрозуміти, що підтримка триватиме довго в майбутньому». Про це він заявив на спільній пресконференції на полях саміту НАТО у Вільнюсі, повідомляє CNN.

Байден зазначив, що «ми не чекаємо», поки завершиться процес вступу до НАТО, перш ніж гарантувати Україні довгострокові зобов’язання щодо безпеки.

«Це розпочинає процес, за допомогою якого кожна з наших націй і будь-яка інша нація, яка бажає взяти участь, буде вести переговори про довгострокові двосторонні зобов’язання щодо безпеки з Україною та перед Україною. Ми допоможемо Україні побудувати потужну, боєздатну оборону на суші, в повітрі та на морі. ... Це буде силою стабільності в регіоні та стримуватиме будь-які загрози», – сказав президент США.

Він вчергове пообіцяв допомагати Україні «стільки, скільки буде потрібно».

Читайте також: Спроба Зеленського добитися запрошення в НАТО грає на руку Путіну - генерал США

Зазначимо, що члени Великої сімки підписали спільну декларацію, в якій окреслили  довгострокову безпекову та економічну підтримку, яку вони планують надати Україні внаслідок російського вторгнення, а також підтримку для сприяння програмі реформ, яка забезпечить Україні просування до євроатлантичних прагнень.

У декларації зазначено, як G7 підтримуватиме Україну постачанням сучасного озброєння;  навчанням ЗСУ, обміном розвідувальною інформацією та співробітництвом в області кібербезпеки; натомість Україна гарантує реформи, включаючи судову, і громадянський контроль над збройними силами.