UA / RU
Підтримати ZN.ua

Масове вбивство в синагозі США: вбивцю з Піттсбурга засудили до смертної кари

Цей інцидент називають найбільш смертоносним антисемітським нападом в історії США.

Федеральне журі США в середу проголосувало за смертний вирок для Роберта Бауерса, якого визнали винним у вбивстві  11 віруючих у синагозі «Дерево життя» в Піттсбурзі в 2018 році. Це, як пише Reuters, стало найбільш смертоносним антисемітським нападом в історії США.

Читайте також: Розстріляв 10 людей в прямому ефірі: деталі інциденту в США за участі 17-річний сподвижника білого супремасизму

У червні суд присяжних визнав 50-річного Бауерса винним у десятках федеральних злочинів на ґрунті ненависті, пов'язаної з релігійними переконаннями жертв. 

Під час судового розгляду прокурори стверджували, що Бауерс заслуговує смертного вироку, оскільки він не виявив жодного каяття, а напад був навмисним і спрямованим на місце релігійного поклоніння, а також, крім іншого, стосувалося  людей похилого віку як уразливої категорії.

Читайте також: Пара євреїв продали картину Пікассо рятуючись від нацистів – їхні спадкоємці намагаються її повернути

 Адвокати Бауера не заперечували, що він спланував і здійснив напад на синагогу під час суботньої ранкової служби. Він прочісував будівлю, стріляючи у всіх, кого знайшов, із напівавтоматичної гвинтівки та трьох пістолетів. Його адвокати безуспішно стверджували, що Бауерс страждав від довічної психічної хвороби та марив.

Читайте також: Праві сили Європи палять Коран: до чого тут конфлікт Туреччини та Швеції щодо вступу в НАТО

Присяжним було доручено проголосувати за понад 100 пом’якшуючих обставин, висунутих стороною захисту. Усі 12 присяжних зазначили у акті вердикту, що захист не довів, що Бауерс страждав на шизофренію, як свідчили деякі експерти із захисту.