UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лідери Конгресу США домовилися про запобігання шатдауну

Однак досі немає плану затвердження пакету фінансування для України, Ізраїлю та інших союзників США.

Демократи та республіканці у середу, 28 лютого, оголосили про досягнення угоди для тимчасового продовження фінансування роботи уряду, щоб уникнути шатдауну. Питання незабаром винесуть на голосування в обох палатах Конгресу США, повідомляє “Голос Америки”.

Читайте також: Палата представників розгляне допомогу Україні не раніше середини березня — МакКол

Зокрема, лідери демократів і республіканців у Конгресі домовилися про прийняття 12 щорічних законопроєктів, які фінансують низку федеральних програм на фінансовий рік, що закінчується 30 вересня, — це допомогло уникнути зупинки роботи уряду в суботу, 2 березня.

Угода між лідерами Палати представників та Сенату дозволяє провести голосування щодо тимчасового законопроєкту про фінансування, який передбачає продовження роботи уряду у звичайному режимі до нових встановлених термінів – 8 та 22 березня. Таким чином у законодавців буде час вивчити та обговорити законопроєкти про повноцінне фінансування уряду на весь рік.

Питання про тимчасове фінансування буде винесене на голосування в Палаті представників та Сенаті цього тижня, згідно зі спільною заявою спікера Палати республіканця Майка Джонсона, лідера демократичної більшості в Сенаті Чака Шумера, лідера республіканців у Сенаті Мітча Макконнелла, лідера демократів у Палаті Хакіма Джеффріса, а також лідерів комітетів з асигнувань обох палат Конгресу.

Зараз лідери працюватимуть над роз'ясненням умов домовленостей своїм однопартійцям, щоб вони підтримали це рішення.

Однак досі немає негайного плану затвердження пакету фінансування для України, Ізраїлю та інших союзників США на 95 мільярдів доларів.

Читайте також: Україна переживає критичний момент. Чи бачить це спікер Палати представників? — The Washington Post

Сенат США після тривалої затримки, все-таки схвалив законопроєкт про допомогу Україні, однак документ повинні підтримати обидві палати Конгресу, щоб президент США зміг підписати його як закон. Але противники надання допомоги Україні в межах Республіканської партії є потужною фракцією в Палаті представників, де республіканці мають вузьку більшість. Колишній президент-республіканець Дональд Трамп, який має потужний вплив на свою партію, також виступає проти допомоги Києву. 

Сам Джонсон блокував ухвалення законопроєкту, опинившись між широким колом республіканців, які підтримують допомогу Україні, і правою фракцією, яка рішуче виступає проти неї. Деякі республіканці в Палаті вже погрожували, що спробують усунути його з посади, якщо він поставить документ на голосування. 

У вівторок, 27 лютого, Джонсон під час зустрічі з Байденом та іншими лідерами Конгресу заявив, що Палата представників розгляне питання фінансування України "своєчасно", але знову наголосив, що спочатку він хоче розробити план для вирішення проблеми збільшення кількості нелегальних перетинів південного кордону США.

Читайте також: Найважливішим фронтом для України може стати Палата представників Конгресу США — The Wall Street Journal

Гостра передвиборна боротьба в США та штучне перегрівання республіканцями міграційної теми призвели до кризи в Палаті представників. А з нею — і до фактичного блокування американської допомоги Україні. Чи є надія її розблокувати? Чи, може, варто згадати про ленд-ліз? Які ще існують варіанти підтримки Сполученими Штатами нашої країни у війні? Перспективи подальшої допомоги не є радісними, але й не виглядають фатальними — вважає Олександр Хара і наводить аргументи в статті "Брудні ігрища навколо допомоги Україні. Що далі".