UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конгресмени у суперечках щодо кордону й допомоги Україні дійшли до імпічменту міністру внутрішньої безпеки США

Ситуація з імпічментом ключової фігури переговорів ускладнює процес досягнення угоди

Комітет Палати представників Конгресу США офіційно розпочав процедуру імпічменту міністра внутрішньої безпеки Алехандро Майоркаса – через його ставлення до прикордонної кризи й рекордної міграції.

«Комітет Палати представників з питань внутрішньої безпеки протягом майже року проводив всебічне розслідування щодо дій міністра Майоркаса та його ролі в безпрецедентній кризі на південно-західному кордоні… Після двопартійного голосування в Палаті представників за передачу статей про імпічмент міністра до нашого Комітету, ми проведемо слухання і розглянемо ці статті в найближчі тижні», – повідомляє CNN із посиланням на республіканське джерело у комітеті. 

Читайте також: Байден закликав Конгрес активізуватися для надання допомоги Україні

Третього січня Міністерство внутрішньої безпеки відреагувало на цю заяву, стверджуючи, що республіканці в Палаті представників «займаються безпідставними політичними вправами, які були відкинуті членами обох партій і вже провалилися на двопартійному голосуванні».

«Немає жодних вагомих підстав для імпічменту міністра Майоркаса, як засвідчили високопоставлені члени більшості в Палаті представників, і цей екстремальний поштовх до імпічменту є шкідливим відволіканням від наших критично важливих пріоритетів національної безпеки», – заявила речниця міністерства Міа Еренберг.

Як зазначає CNN, ситуація з імпічментом підкреслює, наскільки складно буде провести будь-яку угоду щодо кордону через Палату представників, адже Майоркас – ключовий гравець у двопартійних переговорах у Сенаті.

Читайте також: Європа не зможе покрити допомогу, яку Україні надають США — німецький законодавець

Нагадаємо, за словами головного переговорника Демократичної партії, сенатора Кріса Мерфі, переговори щодо досягнення двопартійної угоди про кордон і розблокування допомоги Україні все ще не привели до позитивного результату, а сторони «знаходяться на етапі роботи над текстом». 

Раніше видання POLITICO зробило висновок, що допомога США для України «як ніколи під сумнівом». Навіть якщо сенатори укладуть у січні угоду про кордон і підтримку, ніщо не вказує на те, що нижня палата Конгресу підтримає її.