UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конгрес викликав Блінкена для свідчень про вивід військ США з Афганістану

Республіканський комітет називає його головним "приймачем рішень" щодо евакуації американських військових.

Комітет із закордонних справ Палати представників США викликає на публічні слухання держсекретаря Ентоні Блінкена. Там заявили, що він раніше відмовився давати свідчення про виведення американських військ з Афганістану у серпні 2021 року, повідомляє Reuters.

Зазначається, що Блінкен має зʼявитися перед комітетом до 19 вересня, інакше його звинуватять у неповазі. Речник Держдепу Метью Міллер заявив, що Блінкен наразі не може давати свідчення у зазначені дати, але пропонує "розумні альтернативи", щоб задовольнити прохання голови комітету Майкла МакКола.

Читайте також: Трамп назвав день виведення військ США з Афганістану найганебнішим в історії країни та пов'язав це з війною в Україні

"Викликає розчарування те, що замість того, щоб продовжувати добросовісно співпрацювати з Департаментом, комітет натомість видав ще одну непотрібну повістку [до комітету]", — заявив Міллер.

Він також зауважив, що про виведення військ з Афганістану очільник Держдепартаменту свідчив 14 разів, у томі числі чотири рази перед комітетом із закордонних справ. 

У травні МакКол вже викликав Блінкена до комітету. У відповідному листі голова республіканського комітету заявив, що нинішні та колишні чиновники Держдепартаменту підтвердили, що Блінкен був головним "приймачем рішень" щодо виведення та евакуації американських військ з Афганістану.

Раніше кандидат у президенти США від республіканців Дональд Трамп відвідав Арлінгтонське кладовище, де вшанував памʼять 13 військовослужбовців, які загинули під час виведення військ з Афганістану. Його суперниця від демократів Камала Гарріс звинувачувала Трампа у використанні відеозаписів з візиту цвинтаря в інтересах передвиборчої кампанії.