UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комітет Сенату США підтримав законопроєкт щодо конфіскації російських активів для допомоги Україні

Очікується, що він буде схвалений законодавцями в обох палатах.

Комітет Сенату США в середу схвалив закон, який допоможе Сполученим Штатам конфіскувати російські активи та передати їх Україні для відновлення  спричинених Росією руйнувань, повідомляє Reuters.

За безпрецедентний «Закон про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців» проголосували 20 законодавців з комітету із закордонних справ Сенату, проти виступив лише сенатор-республіканець Ренд Пол.

Якщо, як очікується, його ухвалять в Сенаті та  Палаті представників і підпише президент Джо Байден, закон  відкриє шлях до першого в історії Вашингтона арешту активів центрального банку країни, з якою він не перебуває у стані війни.

Сенатор Бен Кардін, голова комітету Демократичної партії із закордонних справ, налаштований оптимістично щодо того, що законопроект стане законом. Він зазначив, що документ має широку підтримку як з боку демократів, так і республіканців у Сенаті та Палаті представників, а також з боку адміністрації Байдена.

«Україна перебуває на межі захоплення Росією, якщо ми не надамо їм необхідної допомоги... і ми всі знаємо, що Москва не обмежиться Україною», — сказав він перед голосуванням у комітеті.

Комітет у закордонних справах Палати представників прийняв аналогічний законопроект, так само за підтримки представників від обох партій. 

Кардін сказав, що очікує, що Сенат, більшість у якому мають демократи, а також Палата представників, у якй більшість складають республіканці, зможуть узгодити розбіжності між двома законопроектами.

ЄС, США, Японія та Канада заморозили близько 300 мільярдів доларів активів російського центрального банку у 2022 році, коли Росія вторглася в Україну. У США зберігається від п’яти до шести мільярдів доларів, більша частина коштів зберігається в Європі, переважно у центральному депозитарії цінних паперів Euroclear у Бельгії.

Читайте також: ЄС навряд чи конфіскує активи російського центрального банку – який варіант залишається

Американські та британські офіційні особи працюють над тим, щоб прискорити арешт конфіскованих російських активів і сподіваються, що лідери Великої сімки зроблять рішучу заяву під час зустрічі наприкінці лютого, у другу річницю вторгнення Росії в Україну.

Лідери G7 давно стверджують, що за міжнародним правом Росія зобов’язана припинити війну та заплатити за завдані нею збитки, які, за даними Світового банку, уже перевищують 400 мільярдів доларів.

У березні 2022 року Сполучені Штати спільно з союзниками створили багатосторонню робочу групу для пошуку активів російських олігархів та посилення співпраці у їх заморозці.