UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишнього посла США засудили до 15 років ув'язнення за шпигунство на користь Куби

Віктор Мануель Роча понад 40 років служив агентом кубинського уряду.

Колишнього американського дипломата засудили до 15 років ув'язнення після того, як він зізнався у шпигунстві на користь Куби. Це справа, яку Міністерство юстиції США назвало однією з наймасштабніших і найтриваліших кампаній проникнення в американський уряд. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: США та Британія звинуватили Китай у кібершпигунстві й запровадили санкції

Віктор Мануель Роча, який працював послом США в Болівії з 2000 по 2002 рік, визнав себе винним за двома пунктами звинувачення, в тому числі в діях як незаконного іноземного агента. Перші звинувачення йому були висунуті в грудні минулого року.

73-річний Роча таємно підтримував керівну на Кубі Комуністичну партію і допомагав країні збирати розвідувальну інформацію проти Вашингтона протягом більш ніж чотирьох десятиліть, в тому числі під час 20-річної кар'єри в Державному департаменті, стверджують американські прокурори.

"Сьогоднішнє визнання провини покладе край більш ніж сорокарічній зраді та обману з боку Роча. Більшу частину свого життя Роча жив у брехні", - заявив високопоставлений чиновник з питань національної безпеки Міністерства юстиції США Девід Ньюман.

Роча визнав, що десятиліттями працював на Кубу. Він вихвалявся своєю здатністю уникати викриття під час низки зустрічей у 2022 і 2023 роках з агентом ФБР під прикриттям, який видавав себе за представника служби зовнішньої розвідки Куби.

Колишній дипломат погодився визнати провину в межах угоди з федеральною прокуратурою, яка вимагає від нього розкрити деталі взаємодії з кубинською розвідкою.

Але американські чиновники вважають, що, можливо, ніколи не дізнаються повного обсягу його співпраці з Гаваною.

За словами прокурорів, Роча шукав посади, які давали б йому доступ до секретної інформації та вплив на зовнішню політику США.

Згідно з судовими документами, Роча працював у Державному департаменті з 1981 по 2002 рік, а також був членом Ради національної безпеки Білого дому з 1994 по 1995 рік.

Читайте також: Європарламент оштрафував звинувачену у шпигунстві на користь РФ депутатку

Раніше повідомлялося, що колишнього сержанта розвідки США звинуватили у спробі передати секретну оборонну інформацію китайським службам безпеки.