UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишній посол США в НАТО запропонував надати Україні пріоритетність у постачанні далекобійної зброї

Раніше пріоритетність була надана ракетам для ППО

Колишній посол США в НАТО генерал-лейтенант Дуглас Лют вважає гарним знаком візит нового керманича НАТО Рютте до Києва у перші дні перебування на посаді.

Про це він сказав у коментарі Голосу Америки.

Читайте також: Під час засідання "Рамштайну" Україні можуть запропонувати конкретні кроки по членству в НАТО — WP

"Показово, що новий генеральний секретар НАТО першим відвідав Зеленського в Києві - це дуже гарний знак.  Водночас він чітко дав зрозуміти, що надаття обладнання, чи то протитанкових систем Javelin, танків Bradly, F-16, ATACMS - приймаються на національному рівні. Це не рішення НАТО. Взагалі не існує такого поняття як зброя НАТО . Це все зброя різних країн", - сказав генерал Лют.

Водночас він запропонував США поставити у пріоритет надання Україні далекобійної зброї, як це було зроблено з ракетами для ППО. Тоді навіть було відкладено на деякий час потреби інших країн - членів НАТО. Генерал Лют також закликає зняти обмеження на географічне використання ракет та не відкладати постачання через майбутні потреби США.

Читайте також: Леммі вважає, що ЗСУ отримають далекобійний дозвіл до початку зими

Сполучені Штати Америки усвідомлюють, що Україна має потребу в завданні ударів по об’єктах військ РФ, які розташовані далі зони досяжності наявного озброєння. Вашингтон веде переговори з Києвом щодо можливості задоволення такої необхідності, заявив заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль під час зустрічі з журналістами в Києві.

За його словами, українська сторона досі висловлює американській зацікавленість у отриманні далекобійних ракет ATACMS, що можуть бити на відстань до 270 кілометрів. Водночас, Каль вважає, що Києву варто зосереджуватися не стільки на конкретній зброї, скільки на самій потребі вражати більш далекі цілі.