UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишні головні суперники Трампа підтримали його на з'їзді республіканців, демонструючи єдність партії

Республіканці намагаються показати єдність у своїх лавах на тлі суперечок у Демократичній партії щодо кандидатури Байдена.

Колишні головні суперники Дональда Трампа за отримання номінації кандидата у президенти США від республіканців Ніккі Гейлі та Рон ДеСантіс на з'їзді партії у вівторок, 16 липня, підтримали його кандидатуру, демонструючи єдність, через три дні після того, як Трамп пережив замах. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Розвідка США має дані, що Іран готує усунення Трампа — CNN

Колишній представник США в ООН і губернатор Південної Кароліни Гейлі, яка під час своєї передвиборчої кампанії називала Трампа непридатним для посади президента, все ж закликала своїх прихильників голосувати за нього, а не за чинного американського лідера демократа Джо Байдена.

“Вам не обов'язково погоджуватися з Трампом на 100%, щоб проголосувати за нього”, - сказала Гейлі.

Консервативний губернатор Флориди ДеСантіс, чия передвиборча кампанія провалилася на початку року, отримав теплий прийом від натовпу, коли критикував Байдена як занадто старого для посади президента..

Трамп посміхався й аплодував зі свого місця, де він сидів поруч із кандидатом у віце-президенти сенатором США Джей-Ді Венсом — колишнім запеклим критиком Трампа, який згодом став його вірним прихильником.

Читайте також: Джей Ді Венс і його заяви про Україну: що відомо про кандидата у віцепрезиденти США від Трампа

Демонстрація єдності мала на меті показати контраст із Демократичною партією, яка вже кілька тижнів загрузла у внутрішньопартійній напруженості щодо того, чи повинен 81-річний Байден відмовитися від переобрання після того, як його слабкий виступ на дебатах 27 червня проти 78-річного Трампа викликав нові запитання про вік і гостроту розуму.

Багато вечірніх промов на з'їзді республіканців у Мілуокі, зосереджених на темі правопорядку, були пронизані антиіммігрантською риторикою Трампа, а оратори гнівно засуджували політику Байдена щодо південних кордонів як таку, що ставить під загрозу безпеку країни.

Хоча під час перебування Байдена на посаді кількість перетинів кордону досягла рекордних показників, кількість арештів різко скоротилася в червні після того, як президент запровадив широку заборону на надання притулку.

Очікується, що в середу, 17 липня, з промовою на з'їзді виступить Венс. Опитування Reuters/Ipsos показало, що 29% виборців США, в тому числі 52% республіканців, позитивно ставляться до Венса. Для порівняння, 42% зареєстрованих виборців і 81% демократів позитивно оцінили кандидатуру чинного віце-президента, яка на цьогорічних виборах знову балотується на посаду від Демократичної партії, Камали Гарріс.

Кульмінацією чотириденного з'їзду стане виступ Трампа у четвер, 18 липня, коли він офіційно прийме партійну номінацію.

Читайте також: Іран заперечив підготовку до вбивства Трампа

Трампа офіційно оголосили кандидатом у президенти від Республіканської партії, через кілька днів після того, як на нього було скоєно замах на передвиборчому мітингу в Пенсильванії. У колишнього президента США стріляли, куля зачепила його вухо. Деякі аналітики вважають, що замах може підвищити шанси Трампа на перемогу на виборах. Прихильники колишнього президента перетворюють інцидент на метафору стійкості Трампа.

Втім, як показує опитування Reuters/Ipsos, замах не викликав серйозних змін у настроях американських виборців: Трамп має незначну перевагу — 43% проти 41% підтримки у демократа Байдена.