UA / RU
Підтримати ZN.ua

Камала Гарріс випереджає Трампа на 13%

Щоправда така перевага спостерігається лише у одній електоральній групі.

Згідно з новим опитуванням, віцепрезидентка США Камала Гарріс випереджає колишнього президента Трампа серед жінок-виборців на 13%, свідчать дані проведеного цього тижня опитування Economist/YouGov, пише The Hill.

51% опитаних жінок-виборців заявили, що вони підтримують Гарріс, тоді як Трампа підтримали 38%. Водночас, колишній президент має перевагу серед виборців-чоловіків, однак лише на 7%.

Читайте також: Де в США «сховалося» найбільше прихильників Трампа

Після того як Трамп вступив на посаду в 2016 році, жінки-виборці підсилили «блакитну хвилю» перемог демократів під час проміжних виборів 2018 року. Ця група знову активізувалася після того, як у 2022 році Верховний суд скасував справу Роу проти Вейда та, відповідно, захист права на аборти на федеральному рівні. Жінки-виборці сьогодні є запорукою успішного розгортання президентської кампанії Гарріс. 

Нове опитування також показало, що віцепрезидентка має перевагу в президентських перегонах на 3%: 46% проти 43% у Трампа серед зареєстрованих виборців по всій країні. 

Останніми тижнями вона стабільно тримає перевагу, на відміну від чинного президента Байдена, який відставав від Трампа перед своїм історичним рішенням вийти з перегонів. 

Семеро з 10 демократів заявили, що вони з дуже значним, або ж із значним ентузіазмом голосують за президента цього року. Серед республіканців таку думку мають лише шестеро з 10. У липні саме  республіканці відчували більший ентузіазм, ніж демократи.

Віцепрезидентка також має сильнішу чисту прихильність — тобто різниця між її рейтингами прихильності та несприйняття становить мінус 1 бал, тоді як Трамп має мінус 10 балів.

Гарріс, яка вже увійшла в історію як перша жінка, яка посіла пост віце-президента, якщо її оберуть у листопаді, стане першою жінкою-президентом. 

Колишня держсекретар США Гілларі Клінтон – перша жінка, висунута на пост президента від великої партії – на з’їзді Демократичної партії закликала присутніх “[blink title="зламати скляну стелю" headinfo="зламати скляну стелю"]Скляна стеля (англ. glass ceiling) — термін з теорії гендерних досліджень для позначення невидимого й формально ніяк не позначеного бар'єра, який обмежує кар'єрне просування жінок, безвідносно до їх професійних якостей, певним рівнем соціальної ієрархії в організації, галузі чи державній системі.[/blink]” та підтримати Гарріс.

Участь в опитуванні взяв 1271 виборець. Похибка складає  3,1%.