UA / RU
Підтримати ZN.ua

Камала Гарріс пропустить виступ Нетаньяху в Конгресі: причина

Віцепрезидентка і кандидатка у президенти планує окрему зустріч з політиком.

Віцепрезидентка США Камала Гарріс відмовилася головувати на зверненні прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху до Конгресу в середу, повідомив CNN із посиланням на джерело, знайоме з цим питанням.

Рішення пропустити спільну зустріч підкреслює напружені відносини між адміністрацією Байдена та Нетаньяху в той час, коли війна в Газі викликає дедалі більшу негативну реакцію серед демократів.

Помічник віце-президента сказав, що два світові лідери зустрінуться окремо пізніше цього тижня. Причиною відсутності Гарріс на виступі ізраїльського прем’єра її помічник назвав заплановану раніше подію. Дата зустрічі Нетаньяху-Гарріс не оголошена, але вона буде окремою від запланованої зустрічі президента Джо Байдена з прем’єр-міністром Ізраїлю.

Читайте також: Ізраїль залишиться ключовим союзником США незалежно від того, хто замінить Байдена — Нетаньягу

Очікується, що Гарріс «продовжить свою інтенсивну участь у конфлікті в Газі», сказав помічник, зазначивши, що вона підкреслить зобов’язання забезпечити Ізраїль можливістю захистити себе, засудить атаку ХАМАС 7 жовтня та повторить занепокоєння щодо гуманітарної ситуації в Газі.

«Ми очікуємо, що віцепрезидентка донесе свою думку про те, що настав час закінчити війну таким чином, щоб Ізраїль був у безпеці, усі заручники були звільнені, страждання палестинських мирних жителів у Газі закінчилися, а палестинський народ міг користуватися своїм правом на гідність, свободу та самовизначення. Сторони також обговорять зусилля щодо досягнення домовленості про припинення вогню», – зазначив помічник.

У середу Гарріс збирається виступити перед жіночим товариством Zeta Phi Beta Grand Boule в Індіанаполісі для модерованої бесіди, щоб залучити темношкірих жінок-виборців.

«Її поїздку в Індіанаполіс 24 липня не слід тлумачити як зміну її позиції щодо Ізраїлю», — сказав помічник.

Гарріс не єдина високопоставлена демократка, яка відмовилася головувати на виступі Нетаньяху. За словами речника, тимчасова глава Сенату Петті Мюррей, демократка від штату Вашингтон, також відмовилася від цієї ролі.

Натомість під час виступу Нетаньяху на Капітолійському пагорбі головуватиме голова Сенату з міжнародних відносин Бен Кардін, демократ із Меріленда, повідомило джерело CNN.

Читайте також: Труднощі у визначенні політики Ізраїля під час війни в Газі підкреслили відчуття слабкості Байдена — Bloomberg

Нетаньяху планує зустрітися з лідерами Конгресу в середу, включаючи спікера Палати представників Майка Джонсона, лідера меншості в Палаті представників Хакіма Джеффріса, лідера більшості в Сенаті Чака Шумера і лідера меншості в Сенаті Мітча Макконнелла.

Очікується, що він також проведе зустріч із чинним президентом Джо Байденом, хоча точний час ще не визначено, оскільки він продовжує одужувати від Covid-19. 

Крім того, Нетаньяху висловив бажання зустрітися із кандидатом у президенти США від республіканської партії Дональдом Трампом.