UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як американці оцінили дебати між кандидатами у президенти – опитування

Гарріс перемагає свого конкурента.

Віцепрезидентка США від Демократичної партії Камала Гарріс випереджає республіканця Дональда Трампа з 47% проти 42% у боротьбі за перемогу на президентських виборах 5 листопада, свідчать опубліковані у четвер дані опитування Reuters/Ipsos.

Проведене після дебатів кандидатів опитування показало, що Гарріс має перевагу у п'ять відсотків серед зареєстрованих виборців. У опитуванні 21-28 серпня ця перевага становила чотири відсотки.

Серед виборців, які сказали, що чули принаймні щось про дебати, які відбулися у вівторок,  53% сказали, що перемогла Гарріс, а 24% – що переміг Трамп. Решта опитаних не знали про дебати, або не схотіли відповідати.

Приблизно 52% тих, хто знає про дебати, сказали, що Трамп спіткнувся і не виглядав різким, 21% сказали те саме про Гарріс. Серед виборців-республіканців кожен п'ятий сказав, що Трамп не виглядає різким.

59-річна Гарріс змусила 78-річного Трампа захищатися під час агресивних президентських дебатів, нагадавши експрезиденту про безліч його юридичних проблем. Приблизно 52% виборців вважають, що Гарріс «справила враження високої моральності», а 29% сказали те саме про Трампа.

Щодо переможця дебатів, то республіканці не надто впевнені у перевазі свого лідера: лише близько 53% виборців-республіканців у опитуванні сказали, що Трамп переміг Гарріс, тоді як демократи значно більше впевнені у перемозі своєї кандидатки – таке переконання висловили 91% опитаних.

31% республіканців заявили, що жоден з кандидатів не переміг у дебатах, а 14% потенційних виборців Трампа вважають, що перемога була за Гарріс.

Загалом Гарріс справила на виборців краще враження, ніж Трамп. 56% вважають, що під час дебатів вона поводилася ільш гідно. Про Трампа те саме сказали лише 24% опитаних.

49% респондентів сказали, що кандидатка від демократів «схожа на людину, яка вислухає мене і зрозуміє мої занепокоєння». Трампа за цим критерієм оцінили лише 18%.

Читайте також: Республіканці звинувачують одне одного у провалі Трампа на дебатах – The Hill

Участь в опитуванні взяли 1690 дорослих американців по всій країні. Похибка становить близько трьох відсоткових пунктів.

Штаб Камали Гарріс вже заявив, що кандидатка хоче провести ще один раунд дебатів зі своїм республіканським суперником Дональдом Трампом.

Трамп стверджує, що не погодиться на ще одні дебати, бо вважає, що переміг Гарріс під час перших.

Про позиції кандидатів, їх слабкі й сильні сторони та що робити Україні — читайте в статті директорки Центру "Нова Європа" Альони Гетьманчук "Дебати Трамп—Гарріс. Україні тепер треба працювати на двох напрямках".