UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США оцінив загрозу військового вторгнення Китаю на Тайвань

Американський генерал сумнівається, що Сі планує захопити острів силою.  

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун сумнівається у планах Пекіна спробувати захопити Тайвань військовим шляхом, що послаблює напруженість навколо острова напередодні зустрічі президента Штатів Джо Байдена з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Китай відправив винищувачі для попередження літака ВМС США в Тайванській протоці

"Я думаю, що Сі Цзіньпін не обов'язково хоче захопити Тайвань силою. Він спробує використати для цього інші способи", - заявив Браун у п'ятницю, 10 листопада.

Він додав, що написав своєму китайському колезі генералу Лю Чженлі, щоб встановити лінії зв'язку, але ще не спілкувався з ним безпосередньо. 

 "Якщо з'явиться можливість, я обов'язково приєднаюся", - зазначив Браун.

Невідомо, коли Браун відправив цього листа. Він був затверджений на посаді голови Об'єднаного комітету начальників штабів у вересні.

Браун також заявив, що США не виводили військові активи з регіону з початку кризи в Секторі Гази.

"Всі сили і засоби, які ми маємо тут, в Індо-Тихоокеанському регіоні, під Індо-Тихоокеанським командуванням, ми не чіпали їх, оскільки зосереджені не тільки на тому, що відбувається в Європі, але й на Близькому Сході", - зазначив він.

Читайте також: NYT: США все ще можуть уникнути війни з Китаєм за Тайвань

Тайвань став одним з найбільших пунктів розбіжностей у відносинах між Китаєм і США. За останній рік Пекін двічі проводив великі військові навчання навколо острова. Тим часом президент Тайваню Цай Інвень зустрічалася з провідними американськими законодавцями, а Байден неодноразово заявляв, що США будуть захищати демократію населення острова.

Обидві країни нещодавно звинуватили одна одну у військових провокаціях у Південно-Китайському морі. Це підвищує ризик того, що нещасний випадок може перерости в конфлікт, і ситуація загострюється оскільки Китай розірвав ключові військові контакти з  США через візит колишнього спікера Палати представників Ненсі Пелосі на Тайвань в серпні 2022 року.

Хоча Китай часто вдається до жорсткої риторики щодо Тайваню і не відмовляється від застосування сили, щоб взяти острів під свій контроль, він заявляє, що віддає перевагу іншим засобам. У березні колишній прем'єр Китаю Лі Кецян заявив законодавцям, що його країна повинна "просувати процес мирного возз'єднання Китаю".

Читайте також: Військові Тайваню стежать за китайським авіаносцем у Тайванській протоці

Тайвань, ймовірно, буде серед тем, які обговорюватимуться, коли Сі і Байден зустрінуться наступного тижня в кулуарах саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в Сан-Франциско. Очікується, що це будуть перші особисті переговори між лідерами за рік.

Обидві країни мають причини для поліпшення зв'язків. Китай хотів би зосередитися на відновленні своєї економіки, в той час як Байден готується до жорсткої передвиборчої кампанії.