UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава Мінфіну США обговорить обмеження нафтових доходів РФ на зустрічах МВФ і Світового банку  

Минулого тижня Єллен визнала, що обмеження ціни на російську нафту, запроваджене наприкінці 2022 року, похитнулося.

Очікується, що під час дев'ятиденної міжнародної поїздки, яка розпочнеться в неділю, 8 жовтня, міністр фінансів США Джанет Єллен просуватиме свою програму реформ у Світовому банку, зустрінеться з високопосадовцями Китаю і, можливо, обговорить нові способи обмеження доходів Росії від продажу нафти. Про це повідомляє Bloomberg.

П'ять днів Єллен проведе в Марракеші, Марокко, де Міжнародний валютний фонд і Світовий банк проводять свої щорічні зустрічі. За словами високопоставленого чиновника Мінфіну США, 20 жовтня вона має виступити з промовою про реформи Світового банку, а 11 жовтня проведе прес-конференцію.  

Порядок денний реформ у США включає виділення Світовому банку додаткових коштів на допомогу країнам у боротьбі зі зміною клімату і заклик до інших держав зробити те ж саме. 

Засідання МВФ також можуть дати Єллен нагоду зустрітися з китайськими колегами, хоча жодних зустрічей ще не було оголошено.

Зв'язки між США та Китаєм покращилися за останні кілька місяців, а економічні відносини, зокрема, потеплішали після того, як Єллен відвідала Пекін у липні - її перший візит туди на посаді міністра фінансів.

Читайте також: Болгарія заборонила російську нафту, але не цього року

Відтоді обидві сторони активізували комунікацію з економічних і фінансових питань , а також створили дві робочі групи для обговорення цих питань. Наступним кроком може стати візит високопосадовців Китаю до США, який допоможе відкрити шлях до зустрічі президента США Джо Байдена та лідера Китаю Сі Цзіньпіна в Каліфорнії наступного місяця, якщо Єллен вдасться утримати зближення в потрібному руслі.

Ще одним паралельним заходом буде круглий стіл з питань глобального суверенного боргу - група, покликана вирішити проблеми, що стримують угоди з реструктуризації боргу для країн з низьким рівнем доходу.

Єллен та інші урядовці намагаються тиснути на Китай - найбільшого кредитора країн, що розвиваються, закликаючи його більш охоче брати участь у таких угодах. Очікування щодо будь-якого прориву є низькими.  

Також Єллен говоритиме про обмеження нафтових доходів Кремля.

Минулого тижня глава Мінфіну визнала, що обмеження ціни на російську нафту, запроваджене наприкінці 2022 року, похитнулося. За її словами, коаліція на чолі з США, яка стоїть за планом скорочення доходів Москви від продажу нафти, не порушуючи глобальних поставок, незабаром розгляне способи відновлення ефективності обмеження цін.

Читайте також: Білий дім пильнує за лімітом ціни на російську нафту

Це породило очікування, що міністри фінансів країн "Великої сімки" обговорять цю тему на зустрічі в Марракеші.

З Марокко Єллен має вилетіти до Люксембургу на зустріч із міністрами фінансів єврозони. ЄС є іншою ключовою групою партнерів, які підтримують цінові обмеження.

У Люксембурзі Єллен також обговорить економічні зв'язки між ЄС та США і те, як кожна зі сторін співпрацює з Китаєм, включаючи плани щодо угоди про співпрацю у сфері постачання критично важливих корисних копалин.

Такий пакт допоміг би прискорити розвиток чистої енергетики та економічної стійкості як у Європі, так і в США.

Хоча під час візиту не буде підписано жодної угоди про мінеральні ресурси, остаточна угода може бути укладена, коли глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і президент Євроради Шарль Мішель зустрінуться з Байденом у Вашингтоні 20 жовтня.

Читайте також: Поставки російської нафти до Індії зросли після семимісячного мінімуму — Bloomberg

Ми часто чуємо про санкції. Але як дізнатися, чи вони насправді діють? Які з них найефективніші проти агресора? І коли чекати помітного результату їхньої дії? Про це — у статті Олега Гетмана «Санкції проти агресора: ефективність і відчутний результат уже наприкінці року».