UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гарріс лідирує або йде нарівні з Трампом у ключових “хитких” штатах — опитування Bloomberg

“Медовий місяць” нового кандидата від Демократичної партії ще далекий від завершення.

Кандидат у президенти США від демократів Камала Гарріс зберегла імпульс підтримки, який отримала після вступу у виборчі перегони, й наразі лідирує або йде нарівні зі своїм суперником-республіканцем Дональдом Трампом у кожному з семи “хитких” штатів, які, найімовірніше, матимуть ключовий вплив на результат виборів. Про це свідчить опитування Bloomberg News/Morning Consult, проведене в семи штатах після з'їзду Демократичної партії минулого тижня.

Читайте також: Трамп випереджає Гарріс серед незалежних виборців — опитування

Результати опитування показали, що віцепрезидент зменшила або нівелювала перевагу Трампа в ключових економічних питаннях і зарекомендувала себе як кандидат, якому більше довіряють, ніж її супернику, в питаннях захисту особистих свобод.

Зараз Гарріс лідирує на 2% серед зареєстрованих виборців у семи опитаних штатах. Вона випереджає Трампа на 1%, “статистична нічия”, серед потенційних виборців — групи, на яку соціологи починають звертати увагу з наближенням дня виборів. 

Порівняно з президентом Джо Байденом, який вийшов із перегонів, Гарріс відкрила нові можливості для перемоги в Колегії виборщиків, “повернувши в гру” штати, що вагаються, такі як Джорджія і Невада, які належать до так званого “сонячного поясу”.

Ніде це не вражає так сильно, як у Північній Кароліні, де Гарріс зараз випереджає Трампа на 2%. Жоден кандидат у президенти від Демократичної партії не перемагав там з часів Барака Обами у 2008 році, а Трамп ще у квітні лідирував у цьому штаті на 10%.

Посилення позицій Гарріс у Північній Кароліні змусило республіканців витратити понад 16 мільйонів доларів на телевізійну рекламу з підтримкою Трампа за останні п'ять тижнів.

В Аризоні обидва кандидати йдуть нарівні. У Вісконсині Гарріс зараз має перевагу у 8%.

Bloomberg

Довіра в питанні економіки

Опитування показує, що сприйняття стану економіки серед виборців штатів, що вагаються, не покращилося кардинально з того часу, як Гарріс стала кандидатом від демократів. Більшість респондентів досі вважають, що за часів Трампа було краще в економічному плані.

Але виборці менш схильні покладати на Гарріс відповідальність за економічну нестабільність — проблема, яка переслідувала Байдена. З відривом у 7% виборці штатів, які вагаються, довіряють Гарріс, а не Трампу, в тому, що стосується допомоги середньому класу. За кількома економічними факторами Гарріс похитнула перевагу республіканського суперника або навіть вирвалася вперед.

Коли йдеться про те, кому виборці більше довіряють у питанні житлових витрат, Гарріс має перевагу в 4% над Трампом. У цьому питанні Байден відставав від республіканця на 6%. Гарріс також обігнала Трампа в питаннях державних пільг та підвищення зарплат.

А щодо єдиного найбільшого економічного фактору виборів - зростання цін на товари повсякденного попиту, Гарріс скоротила перевагу Трампа на 11%. Однак виборці все ще довіряють республіканському кандидату більше в питаннях цін на газ і роботи фондового ринку.

Навіть у таких сферах, як імміграція та злочинність — двох темах, які Трамп і пов'язані з ним групи найчастіше використовували в передвиборчій рекламі, Гарріс зменшила перевагу в довірі, яку мав республіканець, коли його опонентом був Байден.

Тема абортів продовжує залишатися мотивацією для виборців демократичного кандидата. Гарріс збільшила свою перевагу над Трампом у цьому питанні: 55% виборців штатів, які вагаються, заявили, що довіряють їй, порівняно з 34%, які довіряють Трампу.

Гарріс також використала з'їзд своєї партії, щоб спробувати повернути демократам такі поняття, як свобода і патріотизм, які довгий час асоціювалися з Республіканською партією.

Читайте також: Республіканці побоюються, що стратегія кампанії Трампа проти Гарріс зазнає невдачі — FT

З відривом у 5% виборці в штатах, що вагаються, довіряють їй, а не Трампу, в питанні захисту особистої свободи - узагальнювальна фраза, яку демократи використовували, говорячи про репродуктивні права, одностатеві шлюби тощо. Проте, з тією ж різницею, виборці хитких штатів частіше говорили, що вважають Трампа патріотом.

“Медовий місяць” Гарріс продовжується

Кандидати в президенти зазвичай отримують невеликий стрибок у підтримці після урочистостей своїх партійних з'їздів, але серія несподіваних подій цього літа змінила звичайний ритм виборчої кампанії.

На дебатах із Трампом у червні Байден виступив настільки невдало, що, зрештою, опинився під тиском та вийшов із виборчих перегонів. Трамп пережив замах перед з'їздом республіканців і насолоджувався найбільшою перевагою в національних опитуваннях якраз перед тим, як у перегони вступила Гарріс. Поява нового кандидата принесла ентузіазм і рекордний збір коштів від донорів для демократів.

Однією з ознак цього ажіотажу є оптимізм демократів щодо перемоги Гарріс. Опитування показало, що 84% прихильників Гарріс очікують її перемоги, порівняно з 79% виборців Трампа, які прогнозують те ж саме для свого кандидата.

Трамп неодноразово заявляв, що лідирує в усіх або більшості опитувань, навіть коли ситуація змінилася. Водночас, його кампанія все частіше стверджує, що соціологи помилялися щодо Трампа в минулому і помиляться знову.

Згідно з опитуванням Bloomberg News/Morning Consult, виборці штатів, які вагаються, частіше повідомляли, що чули позитивні новини про Гарріс під час з'їзду демократів. Близько 50% заявили, що чули переважно позитивні новини про Гарріс минулого тижня, порівняно з 39%, які сказали, що новини були переважно негативними. Ця різниця, яку маркетологи називають “рейтингом популярності”, становить 11% на користь Гарріс.

За словами більшості тих самих виборців, більшість новин, які вони чули про Трампа, були негативними.

Читайте також: Гарріс проти Трампа: опитування свідчать про напружену боротьбу в хитких штатах 

Оскільки кампанії обох кандидатів скоро вийдуть на фінішну пряму, завданням для Гарріс є пошук шляху до збереження цієї переваги.

Рішення незалежного кандидата Роберта Кеннеді-молодшого призупинити свою кампанію і підтримати Трампа не мало очевидного впливу на перегони. Минулого місяця Кеннеді мав підтримку 5% респондентів в опитуванні Bloomberg, порівняно з максимумом у 10% в листопаді минулого року. Цього місяця зросла кількість виборців, які ще не визначилися або не будуть голосувати — це вказує на те, що багато виборців Кеннеді можуть залишитися вдома.

Кандидати у віцепрезиденти

Близько 30% виборців хитких штатів кажуть, що вибір губернатора Міннесоти Тіма Волза кандидатом у віцепрезиденти від демократів підвищив ймовірність їхньої підтримки Гарріс, тоді як лише 23% сказали те саме минулого місяця про сенатора від Огайо Джей Ді Венса після того, як Трамп обрав його своїм напарником.

Виборці штатів, що вагаються, більш схильні вважати Волза чесним і досвідченим, ніж Венса, якого частіше сприймають як небезпечного.

Опитування показало, що принаймні одна лінія атаки з боку Волза, який називав Трампа і Венса “дивними”, спрацювала. Зокрема, виборці хитких штатів, вважали і Трампа, і Венса “дивними” частіше, ніж їхніх демократичних суперників.

Опитування Bloomberg News/Morning Consult, проводилося онлайн з 23 по 27 серпня й охопило 4 962 зареєстрованих виборці в семи штатах, що вагаються: 805 в Аризоні, 801 в Джорджії, 702 в Мічигані, 450 в Неваді, 700 в Північній Кароліні, 803 в Пенсильванії та 701 у Вісконсині.  Статистична похибка становить плюс-мінус 1% у семи штатах.

Читайте також: Гарріс випереджає Трампа на 2% — опитування

Команда Трампа очікувала більш несприятливих результатів опитувань найближчими днями — соціологи республіканця прогнозували тимчасовий “стрибок” на користь Гарріс після з'їзду її партії.

Водночас серед демократів лунають попередження про недоречність занадто оптимістичних настроїв. Детальніше про це розповідав Олег Шамшур у статті “Гарріс не зніме обмежень на американську зброю, а Трамп може розпочати тиск на Україну”.