UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гарріс готова до дебатів: у Трампа поки відмовляються узгоджувати плани 

Потенційний кандидат від демократів звинуватила Трампа у “відступі”.

Віцепрезидент США Камала Гарріс звинуватила колишнього президента республіканця Дональда Трампа у “відступі” від раніше узгоджених дебатів. Штаб Трампа заявив, що не буде узгоджувати плани, поки Гарріс офіційно не стане кандидатом у президенти від демократів, повідомляє The Guardian.

Читайте також: Велика Британія та Німеччина підписали оборонну угоду на тлі побоювань щодо повернення Трампа до влади — Politico

У четвер, 25 липня, Гарріс сказала журналістам, що готова до дебатів з Трампом. Дебати на телеканалі ABC News були заплановані на 10 вересня.

Це мали бути другі дебати між чинним президентом США Джо Байденом і Трампом. Перші відбулися 27 червня на телеканалі CNN. Однак виступ Байдена був слабким, що посилило побоювання щодо віку демократа та, зрештою, вплинуло на його рішення вийти з виборчих перегонів.

Байден підтримав Гарріс як свою наступницю, і відтоді демократи згуртувалися навколо неї. Цього тижня віцепрезидент отримала достатню підтримку з боку делегатів партії, щоб стати кандидатом у президенти від демократів, але номінація має бути офіційно оголошена на національному з'їзді Демократичної партії у серпні.

“Деталі передвиборчих дебатів не можуть бути остаточно узгоджені доти, доки демократи офіційно не визначаться зі своїм кандидатом. Було б недоречно планувати щось із Гарріс, тому що демократи цілком можуть передумати”, - сказав директор з комунікацій кампанії Трампа Стівен Чунг.

Сам Трамп раніше заявляв, що хотів би перенести дебати на телеканал Fox News, та казав про готовність “зіштовхнутися” з Гарріс не один раз.

Консультант республіканців Алекс Конант вважає, що дебати можуть бути вирішальними. 

Цьогорічна виборча кампанія в США вже продемонструвала потенційну силу дебатів. Слабкий виступ Байдена підірвав його підтримку всередині Демократичної партії і президент США, зрештою, припинив боротися за переобрання на другий термін.

Читайте також: Економіка відреагувала на появу конкурента Трампу – FT

Повідомлялося, що Гарріс скорочує “розрив” із Трампом: опитування New York Times/Siena College показує однакові рейтинги суперників. Трамп випереджає Гарріс лише на один відсотковий пункт: 48% проти 47%. Нові цифри є багатообіцяльним знаком для демократів. Також Гарріс має широку підтримку серед молодих виборців. Водночас, опитування виявили ознаки важкої боротьби в ключових штатах.

Детальніше про передвиборчу ситуацію в США розповідав Олег Шамшур у статті “Чи покарає Гарріс Трампа й чого ще очікувати Україні від Байдена цього року”.