UA / RU
Підтримати ZN.ua

ФБР розслідує факти зламу хакерами виборчих штабів кандидатів у президенти США

Там підозрюють, що зловмисниками є іранські актори.

ФБР США проводить розслідування зламу внутрішніх комунікацій штабу кандидата у президенти Дональда Трампа. Про це повідомили у відомстві. 

Як пише The Hill, Бюро також розслідує ймовірний злом радників кампанії президента Джо Байдена та віце-президента Камали Гарріс.

«Ми можемо підтвердити, що ФБР розслідує цю справу», — повідомило агентство в електронному листі, відмовившись відповідати на інші запитання видання.

ФБР почало розслідування у червні, коли Байден ще був кандидатом у президенти. При цьому, детективи підозрювали, що за спробами викрадення даних обох штабів кандидатів стоїть Іран.

Троє співробітників кампанії Байдена-Гарріс отримали фішингові електронні листи, які виглядали справжніми, але могли надати зловмисникам доступ до повідомлень одержувачів. Джерела стверджують, що наразі слідчі не знайшли доказів того, що спроби злому були успішними.

Microsoft у заяві у п’ятницю поклала провину за хакерську атаку на Іран, відмовившись на той момент визначити виборчий штаб Трампа за основну ціль.

В компанії додали, що хакери заволоділи обліковим записом колишнього політичного радника, а потім використали його для атаки на чиновника. “Іранська група у червні надіслала фішинговий електронний лист високопоставленому чиновнику, який брав участь у президентській кампанії, зі зламаного облікового запису електронної пошти колишнього старшого радника, – заявили у Microsoft.

Штаб Трампа заявив, що його зламали після того, як журналісти отримали копії внутрішнього документа про перевірку кампанії сенатора Джей Ді Венса, напарника президента Дональда Трампа.

Водночас, джерела повідомили, що спроба фішингу, схоже, була успішною, скомпрометувавши зв’язок принаймні однієї особи, формально не пов’язаної з жодною з кампаній: Роджера Стоуна, давнього друга та радника Трампа.

Читайте також: Розвідка США має дані, що Іран готує усунення Трампа — CNN

«Правоохоронці повідомили мені, що кілька моїх особистих облікових записів електронної пошти зламано. Я дійсно небагато знаю про це. І я співпрацюю зі слідством. Це все дуже дивно», — сказав Стоун у короткому інтерв’ю. 

Обліковий запис Стоуна використовувався для надсилання електронних листів до штабу Трампа з посиланням, яке, якщо на нього натиснути, могло дозволити Ірану перехопити інші електронні листи.

"Ми неодноразово говорили, що іранські кіберактори намагаються чинити вплив на вибори в усьому світі, включно з тими, що відбуваються в Сполучених Штатах», — прокоментував журналістам у понеділок Джон Кірбі, радник Білого дому з питань національної безпеки. 

Він додав, що спроби втрутитися у вибори у США не є чимось новим для іранського режиму, який у такий спосіб “намагається підірвати демократію вже багато років”.